Novice

21. januar, 2016
Župan Boštjan Trilar sprejel njeno ekscelenco Sophie Honey, britansko veleposlanico v Sloveniji

Župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar je danes, v četrtek, 21. januarja 2016, sprejel njeno ekscelenco Sophie Honey, britansko veleposlanico v Sloveniji. Župan in veleposlanica sta se dotaknila pobratenja z mestom Oldham, programa MEPI, ki ga izvaja večina osnovnih ter srednjih šol v Kranju.

Program Mednarodno priznanje za mlade – MEPI je univerzalen, svetovno priznani mladinski program, ki mladim med 14. in 25. letom omogoča, da v svojem prostem času, v okviru neformalnega učenja, z aktivno udeležbo na različnih področjih odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale. Tako mlade spodbuja k vsestranskemu razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne ljudi, pripravljene na izzive življenja. Od leta 2005 do danes je v program vstopilo šest kranjskih šol, in sicer: Šolski center Kranj (2005), OŠ Orehek (2007), Gimnazija Kranj (2008), Gimnazija Franceta Prešerna Kranj (2012), OŠ Franceta Prešerna Kranj (2013), OŠ Jakoba Aljaža Kranj (2014). V aktivnostih programa MEPI je v teh letih sodelovalo več kot 1000 mladih Kranjčanov in več kot sto odraslih prostovoljcev. Ob koncu pogovora pri tej temi sta se tako veleposlanica kot tudi župan zavezala za tesnejše sodelovanje pri projektu, predvsem pa bosta tako občina kot veleposlaništvo šolam v pomoč pri delovanju.

Tema pogovora je bilo tudi mednarodno sodelovanje Mestne občine Kranj z angleškim mestom Oldham. Mesti sta sodeč po ohranjeni dokumentaciji v preteklosti odlično sodelovali. V Kranju imamo po pobratenem mestu poimenovano glavno prometno žilo v Kranju. Oldhamska cesta na severnem delu mesta je ena izmed najbolj prometnih cest v Kranju, saj povezuje zahodni in vzhodni del.

 

V zadnjih letih želimo pobratenja obuditi; že letos bo na pobudo mesta Odlham organizirana kolesarska tura Kranj–Oldham. V juniju naj bi se kolesarska tura pričela v Kranju in končala teden dni kasneje v Oldhamu.  ki so bivali v Kranju več kot teden dni ter bili nad mestom navdušeni. Iz dokumentov, ki jih hrani Državni arhiv Slovenije, je razvidno, da sta mesti sodelovali odlično ter da se lahko pohvalimo z nekaj zakonskimi pari, ki jih je obrodilo pobratenje.

Veleposlanica se je v okviru obiska ogledala še Mestno knjižnico Kranj ter Prešernovo hišo.