Novice

16. september, 2014
Povezovanje s turško občino Büyücekcmece

Med 9. in 14. septembrom 2014 smo v Kranju gostili delegacijo iz pobratene carigrajske občine Büyücekcmece. V okviru programa turške delegacije je bilo v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico organizirano gospodarsko srečanje. Namenjeno je bilo spoznavanju in izmenjavi informacij o turškem gospodarstvu in interesu za naložbe ter predstavitvi kranjskih podjetnikov in njihovih dejavnosti.


Vsebino srečanja so v zaključku povzeli kranjski župan, župan občine Büyücekcmece in predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Kranj.


Izjave
Župan Mestne občine Kranj Mohor Bogataj:
Izredno sem vesel, da gostimo delegacijo prijateljske občine Büyücekcmece iz Carigrada z županom občine dr. Hasanom Akgünom na čelu. Začetki sodelovanja segajo že nekaj let nazaj, ko se je začelo sodelovanja med folklornimi skupinami. Februarja 2014 smo v občini Büyücekcmece podpisali tudi listino o sodelovanju, kamor je odpotovala delegacija Mestne občine Kranj in Območne obrtno-podjetniške zbornice Kranj. Že takrat smo se dogovorili, da bomo sodelovali na področju kulture, folklore, sodelovanje pa bomo vsekakor razširili tudi na gospodarstvo. Izkoristili smo priložnost, saj se v Kranju v teh dneh odvija mednarodni folklorni festival, ter povabili delegacijo občine Büyücekcmece v Kranj. Z veseljem smo jim razkazali kranjsko občino, njene znamenitosti, lepote ter območje Gorenjske in Slovenije. Začeli smo tudi konkretne pogovore o razvoju oziroma sodelovanju na področju gospodarstva. Turški delegaciji smo predstavili degradirana območja, ki jih je v kranjski občini kar nekaj. Na teh območjih je bila včasih aktivna industrija, ki je v tem trenutku ni več. Ta območja samevajo, zato tu želimo pospešiti razvoj gospodarstva oziroma si želimo tujih in domačih investicij, da bomo lahko naredili preboj na tem področju in s tem omogočili tudi pospešeno zaposlovanje. Župan Občine Büyücekcmece Hasan Akgün je z veseljem sprejel ta izziv in se zavezal, da bo v svoji občini, ki šteje več kot 300.000 prebivalcev, zbral podjetnike, ki jih ni malo, ter jih poskušal vzpodbuditi, da jim posredujemo konkretne podatke o možnostih investicij in da se potem ponovno srečamo. To so prvi koraki, ki smo jih uspešno naredili, postali smo prijatelji. Vedno trdim, da mora politika narediti pot, po kateri lahko nato sledijo gospodarstveniki oziroma investitorji. Glede na to, da sta turško gospodarstvo in industrija med najbolj razvitimi tudi v evropskem merilu, upamo in si želimo uspešnega sodelovanja. Z veseljem pričakujem naše skupno naslednje srečanje.


Župan Občine Büyücekcmece dr. Hasan Akgün:
Najprej bi se zahvalil za povabilo in prisrčnost župana Mohorja Bogataja in njegovih sodelavcev in sodelavk na Mestni občini Kranj. V svojem imenu in imenu delegacije pozdravljam 13. pobrateno občino, občino Kranj. Pred šestimi meseci smo podpisali pogodbo o pobratenju obeh občin. Obiskal sem že države nekdanje Jugoslavije, v Sloveniji pa sem prvič. Ugotovil sem, da smo prišli v prijazno okolje, med prijazne ljudi, ki smo jih spoznali v okviru folklornega festivala. Na prvem mestu sodelovanja med pobratenima občinama so prav gotovo šport, kultura in umetnost. Verjamem, da bomo med obema občinami sklenili veliko pomembnih poslovnih priložnosti. Naše skupno sodelovanje bo temeljilo na treh področjih. Na kulturni izmenjavi, na skupnem sodelovanju pri evropskih projektih, saj je Slovenija članica evropske unije, Turčija pa si želi postati članica. Najpomembnejše pa je sodelovanje na področju gospodarstva. Kot nam je povedal župan Mohor Bogataj, je v Kranju veliko industrijskih objektov in območij za izgradnjo stanovanjskih objektov. Ob vrnitvi v Carigrad se bom posvetoval s svojo občinsko ekipo, kako bomo lahko sodelovali oziroma vlagali v kranjsko občino. Verjamem, da bomo lahko povezali podjetnike obeh občin za skupno sodelovanje. Rad bi poudaril, da je bil sestanek, ki smo ga imeli, zelo koristen. Spoznali smo, kako lahko uspešno sodelujemo med seboj. Navdušila me je podjetnica, ki je predstavila, kako lahko obnovimo že rabljene baterije. Glede na to, da je to zelo pomembno za okolje in prostor, se bom pozanimal, kaj se lahko stori, da se bodo naredili prvi koraki na tem področju. To je le eden od primerov. Slovenija ima primerno lego, saj lahko že v eni uri prideš v različne kraje in države. Zagotavljam, da bomo z odločnimi koraki stopili v stik s podjetniki naše občine in jih povezal s podjetniki kranjske občine, da bodo lahko začeli sodelovati. Ponovno se zahvaljujem županu Mohorju Bogataju za povabilo in verjamem, da bo to srečanje omogočilo sodelovanje med podjetniki obeh občin.


Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Kranj Ludvik Kavčič:
V imenu Obrtno-podjetniške zbornice Kranj bi se zahvalil za visoki obisk iz carigrajske občine Büyücekcmece in županu Hasanu Akgünu. Upam, da bo sodelovanje na gospodarskem področju uspelo. Na srečanju je bilo prisotnih nekaj obrtnikov, ki bi radi sodelovali s Turčijo. Tudi sam sem obrtnik. Delam predvsem merilne priprave za avtomobilsko industrijo, za tovarne v Sloveniji, sodelujemo pa tudi z Avstrijo in Nemčijo. Merilne priprave so namenjen merjenjem delov, ki so serijsko izdelani. Želimo si sodelovanja med občinama, obrtno- podjetniška zbornica pa bi bila povezovalni element sodelovanja. Rad bi se ponovno zahvalil visoki turški delegaciji za obisk.


 

Predstavitev možnosti sodelovanja na Območni obrtno-podjetniški zbornici Kranj

 


Župan Mohor Bogataj

 

Župan Hasan Akgün

 


Oba župana s predsednikom Območne obrtno-podjetniške zbornice Kranj Ludvikom Kavčičem