Novice

1. maj, 2017
Na sv. Joštu nad Kranjem več kot 3.500 obiskovalcev počastilo praznik delavstva

Številne zbrane na priljubljeni gorenjski pohodniški točki so na današnjem prvomajskem praznovanju nagovorili predsednik RS Borut Pahor, predsednica gorenjskih sindikatov, Nežka Bozovičar, in Boštjan Trilar, župan mestne občine Kranj, gostiteljice srečanja, ki vsako leto privabi številne Kranjčane in Kranjčanke, in druge obiskovalce.  To priljubljeno gorenjsko razgledno točko je danes – v počastitev in spomin na boj za delavske pravice - po oceni organizatorja, tudi zaradi lepega vremena, obiskalo več kot 3.500 obiskovalcev.

Predsednik RS Borut Pahor je zbranim v  svojem nagovoru povedal: »Kljub temu, da živimo v zahtevnem času, pa ni prav nikakršnih ovir in realih razlogov, da bi pri naših otrocih in mladini negovali občutek nesigurnosti. Zelo pomembno namreč je, da mladi v svet gledajo z zaupanjem in upanjem. Prihodnost je odvisna predvsem od tega, kako bomo znali »stopiti skupaj«, biti skupaj, kako se bomo znali povezati, si pomagati, si izkazovati spoštovanje, in če bomo znali premostiti tudi medsebojne razlike, četudi se zdijo nepremostljive. Če nam to uspe, smo lahko kot država in kot narod nepremagljivi«. Ob koncu nagovora je delodajalce in sindikate pozval k socialnemu dialogu.

Nežka Bozovičar, predsednica Sveta gorenjskih sindikatov, se je v svojem nagovoru dotaknila vprašanja »dela, ki je več kot le zagotoviti si dostojno življenje«. »Delo nas namreč zadovolji, osrečuje. Tako naj bi namreč bilo.  Vse prepogosto pa je danes delo še vedno le orodje za preživetje in preživljanje svoje družine. Prihodnost imajo delovna mesta, ki bodo spodbujala kreativnost, dajala možnosti za razvoj in cenila znanja posameznika. Podjetja, ki izkoriščajo delavce in kršijo njihove pravice ne bodo obstala v 21. stoletju«.

Boštjan Trilar, župan Mestne občine Kranj, ki se je na sv. Jošta nad Kranjem, kot množica ostalih pohodnikov, povzpel peš, je prisotne opomnil na lepo prvomajsko tradicijo: »Prvi maj ni le praznik dela, je praznik jutranjih budnic, druženja, kresov na predvečer praznika, rdečih nagljev, postavljanja mlajev ter pa seveda počastitev spominov, ki naj ne gredo nikoli v pozabo in naj bodo opomin prihodnjim generacijam. Želim si, da bi prvi maj povezali tudi z »uspehi«, namreč prav v Mestni občini Kranj, vsakoletni gostiteljici dogodka, od 2014 beležimo znatno rast števila zaposlenih, kar 800 novih delovnih mest, med mestnimi občinami smo tista z najnižjo stopnjo brezposelnosti in najvišjo stopnjo  zaposlenosti med mladimi.« Na koncu je opomnil na cilj, ki ga moramo še naprej zasledovati, »to so nova delovna mesta in pa boljše plačilo za dobro opravljeno delo«.

Na predvečer državnega praznika so Kranjčani in Kranjčankami kresovali na Savskem otoku s skupino Joške vn', v jutro 1. maja pa so v mestnem jedru (in v nekaterih Krajevnih skupnostih) Kranjčane in Kranjčanke prebudile budnice Pihalnega orkestra Mestne občine Kranj.

Prvomajska srečanja imajo v Sloveniji bogato tradicijo, in čeprav je to delavski praznik, ga praznujemo vsi: delavci, upokojenci, nezaposleni, dijaki, študentje. Delavci s kranjskega območja in njihove družine se 1. maja vsako leto v velikem številu zberejo na Joštu nad Kranjem. Svet gorenjskih sindikatov je vse od začetka delavskih praznovanj na Joštu organizator teh srečanj mladih in malo manj mladih. Letos so v sodelovanju z Mestno občino Kranj vse Kranjčane, Kranjčanke in obiskovalce že 43. povabili na Jošta, da se pridružijo prijateljem in znancem v sproščenem klepetu in druženju. Program letošnjega srečanja se je začel ob 9.30 z nastopom folklornih skupin, ki mu je sledil nastop Pihalnega orkestra mestne občine Kranj. Zbrane sta uvodoma pozdravila predsednica Sveta gorenjskih sindikatov Nežka Bozovičar in župan Boštjan Trilar. Sledil je govor predsednika RS Boruta Pahorja in podelitev diplom in nagrad štirim zaslužnim delavcem; Milošu Bevcu iz Gorenjske gradbene družbe, dc. Dr. Dragu Paplerju, Ivanu Ratku iz Lip Bled in Darji Rijavec iz Mersteel SSC.  Pripravljen je bil pester kulturni program, kakor tudi razvedrilo ob zvokih kitare Andreja Šifrerja in ansambla Veseli svatje, ki so poskrbeli za kar najboljše razpoloženje obiskovalcev. Za gostinsko ponudbo so poskrbeli v Domu na Joštu, člani Sveta gorenjskih sindikatov pa so pri svojem sindikatu dobili ugodne bone za hrano in pijačo.