Novice

11. september, 2017
Slovesnost v spomin bazoviškim žrtvam v Kranju

»Vsak totalitarizem in zatiranje naroda ima meje. Pri Slovencih se je to vedno zgodilo, ko je oblast preganjala uporabo slovenskega jezika, ukinila slovenske kulturne organizacije, potujčevala slovenske priimke in imena vasi ter začela preganjati napredne, svobodoljubne posameznike. Teror je rodil upor. Štirje mladi Slovenci so za obrambo dali življenje,« je v uvodnem nagovoru poudaril župan Mestne občine Kranj župan Boštjan Trilar.

 

Župan MO Kranj Boštjan Trilar, županja Občine Zgonik na Tržaškem Monica Hrovatin
 
Bazoviški junaki so simbol odziva Slovencev proti fašistični in nacistični ideologiji, ki sta hoteli naš narod zadušiti. Ta odziv se je začel na Primorskem, se nadaljeval skozi narodnoosvobodilni boj in zorel do leta 1991, ko je nastala samostojna država Slovenija. 87. obletnice poboja štirih slovenskih rodoljubov – Ferdinanda Bidovca, Frana Marušiča, Zvonimirja Miloša in Alojzija Valenčiča – obsojenih na tržaškem procesu smo se spomnili skupaj z rojaki iz zamejstva. »Jezik, kultura, pozitivne vrednote in predvsem želja za napredek so gradniki zdrave družbe, ki ve, kaj je strpnost. Prav zato se vsako leto zberemo na spominski slovesnosti v Kranju v Prešernovem gaju, da opozorimo na pravico do svojih narodnostnih korenin in da se nam na našem prostoru ne smeta ponoviti zatiranje človeka po človeku,« je v svojem govoru dodal župan Boštjan Trilar ter se ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki ohranjajo našo povezanost.
 
Župan in taborniki Rodu Modri val iz zamejstva
 
Osrednja govornica je bila županja Občine Zgonik na Tržaškem Monica Hrovatin, ki je v svojem nagovoru dejala: »Imena vseh štirih junakov vklesana v kraški kamen v Bazovici pričajo pred svetom o prepričanem in neomajnem odporu slovenskega naroda proti italijanskemu fašizmu, ki je hotel na silno uničiti slovensko realnost v tedanji Julijski krajini in hrvaški Istri. Bazoviški junaki so šli v smrt za pravico, svobodo, slovenski jezik, mir in sožitje. Spomenika v Bazovici in v Kranju nas povezujeta in opominjata, da se je treba še vedno obračati v preteklost, zato da stremimo v boljšo prihodnost. Na žalost opažam, da se ob pomanjkanju pozitivne komunikacije zakriva srž, sovraštva in nepoznanja. Nove tehnologije nam polnijo glave z nešteto lažnimi informacijami. Prepotrebno je, da se v zadeve poglobimo in, da nenehno stremimo k resnici. Le-to bi predvsem mladim omogočilo kritično analizo do dogajanj v svetu in v domovini. Moja želja je, da bi naslednjim generacijam omogočili to, kar smo uživali tudi mi. Da svojim otrokom pustimo v doto predvsem dvoje: korenine, ki so preteklost, spomini, in vrednote ter peruti, ki so upanje, svoboda mišljenja, svoboda pri življenjskih izbirah in svoboda pri uporabi materinskega jezika.»
 
Županja Občine Zgonik na Tržaškem Monica Hrovatin
 
V kulturnem delu programa so nastopili glasbeniki Pihalnega orkestra Mestne občine Kranj in Mešani pevski zbor Rdeča zvezda iz Saleža ter dijakinji gimnazije Kranj.
 
Vence na spominski slovesnosti ob 87. obletnici bazoviških junakov so ob častni straži Kranjskih tabornikov in tabornikov rodu Modri val iz Trsta in Gorice položili župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar z Nado Bogataj Kržan iz Kabineta župana, predstavniki Društva TIGR Primorske, Odbora za proslavo bazovíškim junakom v Trstu, Slovenske kulturne gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, predstavniki Območnega združenja borcev za vrednote NOB Kranj ter delegacije stranke Slovenska skupnost. 
 
Praporščak s praporom Društva TIGR Primorske, Boštjan Trilar, Monica Hrovatin, Milan Pahor (predsednik Odbora za proslavo bazovíškim junakom v Trstu), dr. Savin Jogan (predsednik Društva TIGR Primorske)
 
Besedilo: Ines Zabret, MO Kranj
Foto: Primož Pičulin