Novice

26. marec, 2013
O 12. akciji Očistimo Kranj – Kranj ni več usran 2013

Kranj, 23. marec 2013 – Na letošnji, 12. akciji Očistimo Kranj – Kranj ni več usran, ki jo organizirajo Zveza tabornikov občine Kranj, kranjska gumarska družba Savatech in Mestna občina Kranj, je 2500 občanov in krajanov na območju naselij kranjske občine nabralo do 13. ure 100 kubičnih metrov odpadkov.


Namen čistilne akcije, ki je po letih delovanja, obsegu regije in številu udeležencev edinstvena v Sloveniji, je osvestiti občane Kranja in prebivalce gorenjske regije o preventivni skrbi za čisto okolje, v katerem živimo in delujemo. Še posebno se zavzemamo, da skrb za varovanje okolja približamo tudi otrokom, zato se nam vsako leto pridruži vedno večje število malčkov iz vrtcev, učencev kranjskih osnovnih šol ter dijakov srednjih šol. K večji udeležbi pripomore tudi vse večji medijski odziv, ki doseže širok obseg prebivalcev gorenjske regije ter njihovo prostovoljno vključevanje.


K uspehu letošnje 12. akcije Očistimo Kranj je poleg strokovnosti organizatorjev močno prispevala velika prostovoljna angažiranost in zagnanost vseh sodelujočih. V letošnji akciji so poleg kranjskih tabornikov (člani vseh štirih rodov; RSŽ - ml, RSO, KR, RZJ) sodelovala mnoga društva, vrtci, osnovne in srednje šole, enote civilne zaščite MO Kranj in druga društva in organizacije, ki jim ni vseeno za okolje.


Tudi letos je akcijo spremljalo veliko aktivnosti, ki so se odvijale na Glavnem trgu v Kranju in pred Šmartinskim domom v Stražišču. Na Glavnem trgu so ob pričetku akcije udeležence pozdravili Nada Mihajlović, podžupanja Mestne občine Kranj, Janez Fabjan, direktor družbe SMS, ki deluje v sklopu Savatech, d. o. o., Evstahij Dermota, direktor Komunale Kranj, in Klemen Markelj, načelnik Zveze tabornikov občine Kranj.
V EKO šotoru je potekala ekološka delavnica, na kateri so otroci in naključni obiskovalci risali na tla in na risalne liste na temo LOČEVANJE ODPADKOV JE ZAKON. Najboljša likovna dela smo tudi nagradili s praktičnimi nagradami, ki sta jih prispevali družba Svatech in Komunala Kranj. 


Letos je bilo še posebej pestro na prizorišču akcije, na Glavnem trgu. Svojo dejavnost sta predstavili Gasilska reševalna služba Kranj in Komunala Kranj z virtualno igro ločevanja odpadkov. Ob prijetnem povezovanju programa, ki so ga organizatorji letos zaupali moderatorki tabornici Zali, so taborniki za vse mimoidoče kot vsako leto pripravili slastne palačinke. Družba Savatech je kot organizator in pokrovitelj akcije otrokom - udeležencem akcije letos podarila majčko in nagradila najboljše risbice likovne delavnice. Uporabne nagrade družb Poslovne skupine Sava so prejeli tudi udeleženci akcije, ki so na Glavni trg prinesli najbolj zanimivo smet. Prvo nagrado »Naj smet« so si prislužili taborniki iz rodu Stane Žagar mlajši s »Kuhno«, ki so jo sestavili iz različnih odpadkov. 


Tudi letošnjo akcijo smo tradicionalno zaključili s popoldansko pogostitvijo, ki so jo pripravili taborniki.


Za uspešno izvedeno akcijo se zahvaljujemo tako organizatorjem kot tudi udeležencem, ki so s sodelovanjem prispevali k čistejšemu Kranju in njegovi okolici

 

.

Program na Glavnem trgu v Kranju

 

Zmagovalna »Najsmet« 2013