Novice

14. marec, 2018
V Kranju prvo obeležje tehnologijam blockchain na svetu

Kranj, 13. marec 2018 – Skupaj s predstavnikom vlade RS, državnim sekretarjem Tadejem Slapnikom, in predsednikom društva Bitcoin Slovenija Juretom Pircem je župan Boštjan Trilar v prisotnosti številnih obiskovalcev ter domačih in mednarodnih medijev predstavil prvo obeležje tehnologijam blockchain na svetu.

 

»V Kranju imamo kar nekaj visokotehnoloških podjetij, ki se med drugim ukvarjajo tudi s tehnologijo blockchain. In ko smo pri kranjskem sodišču naredili novo krožišče, smo uporabili moderne komunikacijske poti, konkretno socialna omrežja, da smo občanke in občane vprašali, kaj si želijo umestiti na to krožišču, kakšno obeležje. Prišlo je več predlogov in dve ideji občanov sta bili tudi pobuda, da bi postavili obeležje kripto valutam, s katerimi je Kranj tesno povezan,« je umestitev obeležja v Kranju predstavil župan Boštjan Trilar ter dodal, da gre za obeležje tehnologiji in ne kriptovaluti, torej za obeležje uporabnim perspektivam novih tehnologij in potencialu za uporabo na številnih področjih, kjer lahko ob pravilni implementaciji povzroči pravo revolucijo, ter zaključil: »Bodimo ponosni na vsa uspešna kranjska podjetja, učimo se od njih in upajmo, da bo še več takih priložnosti in da jih bo čim več podjetij tudi izkoristilo. Vedno poudarjam in vabim, kdorkoli ima za Kranj izvedljivo poslovno idejo, so mu moja vrata odprta 24 ur na dan, vsej 7 dni na teden.«

 

 

 

Tadej Slapnik, državni sekretar Vlade RS, je v svojem govoru poudaril, da živimo v času izjemnih priložnosti in korenitih in hitrih sprememb v našem poslovnem in zasebnem okolju. Pri tem se nam vedno znova odpirajo novi izzivi, Slovenija je vključena v globalne razvojne tokove in postaja vse bolj prepoznavna na svetovnem zemljevidu, kar še posebej velja na področju razvoja in uporabe tehnologije veriženja podatkovnih blokov.

 

Kot je na dogodku predstavil Jure Pirc, predsednik društva Bitcoin Slovenija: »Današnji dan je fantastičen. Ne gre samo za obeležje, spomenik, za to arhitekturo oziroma fizičen objekt. Gre se za miselnost. In je neke vrste potrdilo, da se dejansko da v tej naši, sicer majhni državi tudi premikati gore in nastopati na svetovnem nivoju, na svetovnem trgu, torej kjerkoli.«

 

 

 

Obeležje simbolizira decentraliziranost povezovanja, ki ne ponazarja zgolj dostopa do ene točke, temveč ponuja prehod do izhodišč, ki posamezniku nudijo več poti. S tem spominsko obeležje ni središčno, temveč bo vzpostavljeno kot povezovalna točka kranjskega urbanega ekosistema, kar simbolizira omreženost in povezljivost ter dojemljivost za uporabo novih tehnologij ter gostoljubnost za progresivno miselnost, ki ne stremi zgolj k optimizaciji vsakodnevnega bivanja, marveč k medsebojnemu zaupanju, transparentnosti ter sodelovanju. Ob tem pa bo domačim prebivalcem predstavljalo opomnik za odprtost do novega ter povezljivosti, kar je osnova za kakovostnejše bivanje v prihodnosti.

 

Prvo obeležje tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, ki velja za tehnološki mejnik in osrednjo inovacijo zadnjega desetletja, je v krožišče na Cesti Staneta Žagarja postavila Mestna občina Kranj ob finančni podpori kranjskih podjetij 3fs in Bitstamp. Obeležje sestavljata tri tone težak sedemmetrski kovinski obod in znak bitcoin, ki je po zamislih Selmana Čorovića ter društva KRARH nastal v delavnici Aleksandra Frančeškina. Obeležje je izdelano iz kortena, materiala, ki je odporen na korozivne učinke dežja, snega, ledu, megle in druge meteorološke razmere, in bo tudi skozi čas ohranil rjast videz ter ne bo zahteval nobenega posebnega vzdrževanja. Ta material je v Kranju že prisoten, in sicer ga je na objektu Globusa uporabil priznani slovenski arhitekt Edo Ravnikar. 

 

Župan je še posebej poudaril, da je Mestna občina Kranj pobudo realizirala s pomočjo dveh kranjskih visokotehnoloških podjetij, ki nastopata predvsem v mednarodnem okolju, in ki sta ponudili, da bosta finančno omogočili realizacijo obeležja, ki je zanimivo tako v arhitekturnem, urbanističnem kot tudi turističnem smislu.  

 

Več o samem projektu si lahko preberete na https://www.blockchainmonument.net.

 

Po odprtju kranjskega obeležja tehnologijam veriženja podatkovnih blokov se je v večernem času v Kovačnici odvila okrogla miza na temo uporabnosti ter prihodnosti novih tehnologij. Na okrogli mizi so sodelovali Jure Pirc (predsednik Društva Bitcoin Slovenija), Andraž Logar (svetovalec za projekt Iryo), Domen Uršič (direktor marketinga pri podjetju The Hive Project), Tomaž Levak (direktor podjetja OriginTrail) ter Boštjan Pišler (direktor podjetja Studio404, ki je lastnik projekta Polara). Udeleženci so se pod taktirko moderatorja Tomaža Stritarja pogovarjali o začetkih tehnologije veriženja podatkovnih blokov ter iskali mejnike, ki so povzročili nenadno rast številnih projektov v okviru novih tehnologij. Predvsem pa so se pogovarjalo o prihodnosti tega tehnološkega mejnika družbe ter skupaj iskali smiselne rešitve, ki bodo predstavljale jedro za grajenje prihodnosti lokalnih skupnosti. Okrogle mize se je udeležilo 70 slušateljev, ki jih je zanimala predvsem uporabnost novih tehnologij pri vsakodnevnih izzivih ter prihodnost Slovenije kot visokotehnološko usmerjene države.

 

 

 

 

Avtor naslovne fotografije (iz zraka): Andrej Trček

Avtor fotografij z otvoritvenega dogodka: Gregor Eržen

Avtor fotografij z dogodka v Kovačnici: Ksaver Šinkar