Novice

20. december, 2013
ODLIKOVANJE ZA PROFESORICI FRANCOSKEGA JEZIKA

Profesorici francoskega jezika Marija Vreček Sajovic in Hilda Zalokar sta bili odlikovani z redom vitezinje akademskih palm za njun izjemen prispevek pri širjenju in vzpodbujanju francoskega jezika. V imenu francoskega ministra za nacionalno izobraževanje ju je 16. decembra 2013 odlikoval francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-François Mourier.

 

Tako Marija Vreček Sajovic kot tudi Hilda Zalokar sta tesno povezani s Kranjem in njeno okolico. Marija Vreček Sajovic je profesorica francoskega jezika na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju. Dijake in dijakinje navdušuje za sodelovanje pri različnih mednarodnih projektih. Njej gredo tudi zasluge za dolgoletno sodelovanje med mestoma Kranj in La Ciotat v Franciji ter izmenjavo med slovenskimi in francoskimi vrstniki omenjenih mest. Aktivno sodeluje tudi v Slovenskem društvu učiteljev francoskega jezika.

 

Hilda Zalokar je bila učiteljica francoskega jezika na Osnovni šoli Orehek. S svojim poučevanjem je mnogim učencem in učenkam privzgojila ljubezen do francoskega jezika. Kljub upokojitvi je še vedno zelo dejavna na področju francoskega jezika. Na njeno pobudo je bil ustanovljen Frankofonski festival v Kranju, pri katerem sodeluje še danes in je v letu 2013 potekali že 12. leto zapored.

 

Obema prejemnicama odlikovanja z redom vitezinje akademskih palm iskreno čestitamo in se jima zahvaljujemo za prenos znanja francoskega jezika na številne generacije.

 

Več o odlikovanju Marije Vreček Sajovic in Hilde Zalokar ter govor francoskega veleposlanika Pierra-Françoisa Mourierja ob odlikovanju si lahko preberete tukaj.

 

 

Od leve: Marija Vreček Sajovic, francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-François Mourier in Hilda Zalokar

 

Avtor fotografije je Vasja Doberlet.