Novice

24. marec, 2016
Mednarodno reševanje problema: sodelovanje Kovačnice s podjetji

Kranjska Fakulteta za organizacijske vede vsako leto organizira posebno t. i. tekmovanje »case study« (študij primera), na katerem se zberejo najboljši tekmovalci iz več slovenskih in tujih fakultet. Case study (študij primera) je koncept tekmovanja, kjer se tekmovalcem najprej predstavi izziv, po nekaj dneh pa morajo svoje rešitve predstaviti pred komisijo. In to na čim bolj profesionalen način, kot bi se na primer pri investitorjih potegovali za zagonska sredstva podjetja.


Tokrat je na dogodku sodelovala tudi Kovačnica. Kovačnica je coworking (oz. sodelovni prostor), ki v Kranju deluje od lanskega novembra in mladim ponuja prostor za delo in različne podjetniške in družbeno koristne aktivnosti in dogodke. Ana Vizovišek (MOK), Nives Zalar (BCS) in Domen Dolenc (Kovačnica) so v torek, 15. marca 2016, najprej vsem študentom, zbranim na FOV-u, predstavili Kranj in dosedanje aktivnosti, ki so se v Kovačnici že odvile. Potem pa so jim predstavili še izziv, ki so ga morali rešiti v dveh dneh, in seveda rešitev tudi predstaviti. Tokratna tema tekmovanja je bila izboljšanje sodelovanje med Kovačnico in podjetji. Kovačnico je torej zanimalo, kaj naj podjetjem v okolici in širše ponudi, da bodo želela sodelovati z njo in videla v tem priložnost za razvoj.


Drugi del tekmovanja pa se je odvijal v Portorožu, kjer je FOV organizirala  35. mednarodno konferenco o razvoju organizacijskih znanosti »Trajnostna organizacija«. Predstavitve se je udeležilo pet skupin. Vse so morale svoje ideje o sodelovanju Kovačnice s podjetji predstaviti pod budnim očesom komisije, ki so jo tokrat sestavljali Ana Vizovišek (MOK), Alenka Tratnik (FOV), Goran Vukovič (FOV), Marko Urh (FOV) in Domen Dolenc (Kovačnica).


Predstavitve so bile sestavljene iz 15-minutnega pojasnila rešitve in odgovarjanja na vprašanja komisije. Skupine Security Engineering, FON1, EπC, Fon2 in Pol piškota so predstavile zelo zanimive ideje, ki jih bodo po zagotovilih MOK in Domna Dolenca  v Kovačnici uporabili že kmalu.
Še posebej je izstopala ekipa, EπC (ePic), ki so jo sestavljali Špela Strojin, Žiga Cibic, Aljaž Ferenček in Blaž Sašek. Fantje in dekle so svojo idejo najbolje predstavili in zasedli prvo mesto tekmovanja. Zmagovalna ekipa je predlagala ustanovitev t. i. inovativnega laboratorija, ki bi povezoval mlade talente, samozaposlene, podjetja, nevladne organizacije … Čestitke so na koncu prejele vse ekipe, saj so predstavile uporabne rešitve za še boljše delovanje Kovačnice.

Fotografije z dogodka: http://fov.uni-mb.si/konferenca/galerija/.

Z dogodka sta poročala: Ana Vizovišek in Domen Dolenc (Kovačnica)