Novice

7. avgust, 2014
POKLONILI SMO SE KRANJSKEMU IZUMITELJU JANEZU PUHARJU

 Kranjčan Janez Puhar je leta 1842 kot prvi na svetu uspel s fotografijo na steklo ter tako mesto Kranj in Slovenijo zapisal na svetovni zemljevid razvoja fotografije. 7. avgusta 2014 mineva 150 let od njegove smrti. Njegovi veličini se je s polaganjem venca pred Puharjevo rojstno hišo v četrtek, 7. avgusta 2014, poklonila podžupanja Nada Mihajlović s predsednikom Fotografskega društva Janez Puhar Vasjem Doberletom.
Janez Puhar se je rodil leta 1814 v Kranju. Leta 1838 je bil posvečen v duhovnika in kot kaplan služboval po različnih krajih. Umrl je leta 1864 v Kranju. S fotografijo, takrat znano kot dagerotipijo, se je seznanil leta 1839. Ker je bil izvirni postopek predrag, je iznašel svojega cenejšega. O izumu je svetovno javnost obvestil s člankom v časniku Carniolia leta 1843.

 

Dogodki t.i. Puharjevega leta so se pod okriljem Fotografskega društva Janez Puhar ter Petre Puhar, sorodnice velikega umetnika, pričeli v začetku leta 2014 v sodelovanju s številnimi ustanovami, občinami, društvi in posamezniki. Pregled izumiteljevega življenja, talentov, dosežkov in dediščine tako potuje po 12 krajih po katerih je Puharja vodila življenjska pot.
Vrhunec dogodkov pa bo v ponedeljek, 25. avgusta 2014, ob 200-letnici rojstva Janeza Puharja pripravila Mestna občina Kranj z odkritjem nagrobnega spomenika v Prešernovem gaju, s slavnostno akademijo v stolpu Škrlovec ter s poimenovanjem galerije v Škrlovcu v Galerijo Janez Puhar.

 

26. avgusta 2014 bo minilo natanko 200 let od Puharjevega rojstva in to je zagotovo pravi čas za poklon veličini genialnega rojaka.

 

Načelnica Urada za družbene dejavnosti MOK Nada Bogataj, podžupanja MOK Nada Mihajlović, predsednik Fotografskega društva Janez Puhar Vasja Doberlet, Petra Puhar, sorodnica Janeza Puharja