Novice

26. april, 2017
V Kranju in okolici trije večji kresovi na večer pred praznikom dela

V nedeljo, 30. aprila 2017, največje kresovanje napovedujejo na Savskem otoku z glasbeno skupino Joške vn'. Vabijo od 17. ure naprej. Kresni prireditvi bodo pripravili še na Golniku in Podblici. Omenjamo samo večje prireditve, zagotovo pa bodo zagoreli še manjši kresovi povsod, kjer jih tradicionalno prižgejo.

Naj h kurjenju kresov dodamo opozorilo Uprave RS za zaščito in reševanje organizatorjem javnih prireditev s kresovanjem ter vsem drugim, ki bodo v naravnem okolju ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke:
–    prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi;
–    če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. s peskom, kamni, opeko ali kovino);
–    kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe;
–    ob vetrovnem vremenu kresa ni priporočljivo prižigati, ob močnejšem vetru je treba kurjenje kresa prekiniti;
–    pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les, prepovedano pa je uporabljati nevarne, vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi ter kuriti odpadke;
–    po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. s peskom ali zemljo).

Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti skladno z Zakonom o varstvu pred požarom zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci. Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje.