Novice

30. september, 2015
Brniški forum: Nujna prestavitev ceste mimo letališča, zmanjšanje hrupa letal

Župani sosednjih mest za povezovanje na področju zaposlovanja, razvoja gospodarstva, pametne skupnosti, turizma

 

Brnik, Letališče Jožeta Pučnika, 29. september 2015 – Na Brniškem forumu v organizaciji časnika Finance so Gospodarstveniki in župani okoliških občin pozornost posvetili zlasti poslovnim in zaposlitvenim priložnostim, ki jih prinaša razvoj letališča. Pogovarjali so se o prihodnosti podjetja Adria Airways, predstavila so se tudi tri rastoča, uspešna podjetja kot primeri dobre prakse.

 

V sklopu dogodka je potekla okrogla miza, na katero so bili povabljeni župani treh občin, ki mejijo na letališče Jožeta Pučnika, in sicer Boštjan Trilar, župan Mestne občine Kranj, Franc Čebulj, župan Občine Cerklje na Gorenjskem, ter Ciril Kozjek, župan Občine Šenčur. Vsi župani vidijo razvoj letališča kot pomemben za sosednje občine, saj pričakujejo, da bo ponujal veliko novih možnosti, od zaposlitvenih do turističnega razvoja ne samo sosednjih mest, temveč vse Slovenije. Kranjski župan Boštjan Trilar pričakuje, da bo strategija novega lastnika letališča vključevala sosednja mesta in prav tako konkretno sodelovanje pri oblikovanju turističnih produktov, razvoju gospodarstva, na področju razvoja projektov pametne regije (enotne kartice za turiste in druge deležnike, skupne pametne aplikacije in podobno). Vsi župani so izpostavili problem ceste do letališča. Za Kranj je to še posebej pereče, saj je promet do krožišča na Primskovem zares problematičen. Seveda bi letališče, kot je Brniško, potrebovalo tudi železniško povezavo. Župan Boštjan Trilar poudarja, da tako rekoč ne pozna letališča daleč naokrog, ki ne bi imelo železniške povezave oziroma postaje, ki turistom oziroma potnikom omogoča lažjo mobilnost do bližnjih mest. Ponovno je izpostavil tudi problem hrupa letal, ki je že dalj časa prisoten na širšem območju Kranja in je za občane vse bolj obremenjujoč, ter pozval letalske prevoznike, naj upoštevajo pripombe prizadetih krajanov.

 

Udeleženci foruma, bilo jih je več kot sto, so se strinjali, da letališče mora biti okno v svet, ki odpira vrata slovenskemu turizmu.

 

Foto in poročanje z dogodka: Ana Vizovišek