Novice

21. junij, 2013
Bodimo ponosni na svojo domovino

Mestna občina Kranj je 21. junija 2013 v počastitev dneva državnosti v Letnem gledališču Khislstein v Kranju pripravila slovesnost, namenjeno predvsem mladim, kot je v pozdravu povedal podžupan Bojan Homan. Osrednji govornik je bil Vitomir Gros, prvi župan kranjske občine v samostojni Sloveniji.

 

»Praznujemo rojstni dan naše domovine. Po dolgih stoletjih nesamostojnosti se je pred 22 leti ponovno rodila samostojna slovenska država. Po Noriku, Karantaniji, Samovi zvezi, Spodnji Panoniji in Kranjski. Ni dosti narodov na svetu, ki so si izborili svojo državo, manj kot 200 jih je. Tudi nekateri, od slovenskega mnogo večji narodi so klonili pod težo spleta zgodovinskih dogodkov. Zato bodimo na svojo domovino Slovenijo ponosni. Čuvajmo jo pred viharji, ki jih nosi neusmiljena situacija v svetu in malim narodom izrazito nenaklonjeni mednarodni odnosi, ki krojijo zgodovino po interesih velikih. Ne glede na naše trenutne gospodarske, finančne in celo moralne težave,« je na začetku strnil svoje razmišljanje Vitomir Gros.


V nadaljevanju pa se je kritično dotaknil večine anomalij trenutne družbene stvarnosti v Sloveniji, od tajkunskih zgodb, korupcije, po njegovem mnenju načrtnega uničevanja gospodarstva, zgrešenega bančnega sistema, razprodaje podjetij, privilegijev elite in podobnih minusov, ki jih slišimo vsak dan. Kljub temu je prepričan, da se počasi stvari urejajo, v bodoče pa bo moral vsak sam zase čim bolje poskrbeti, kajti:« Gospodarsko uspešni državljani namreč tvorijo gospodarsko uspešno državno skupnost.« In za popotnico je dodal še napotek, da je treba brezvestne koristolovce in prevarante držati stran od oblasti. Domovino imamo samo eno.
Slovesnost je pospremil dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, harmoniko pa je raztegnil tudi osemletni Jure Kotar, ki je uspešno zaključil prvi razred učenja instrumenta.
 

Da lepo preživite praznični dan državnosti 25. junija, vam želimo tudi iz Mestne občine Kranj.

 

 

Vitomir Gros s soprogo

 


Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj

 


Jure Kotar