Novice

25. november, 2015
Poklon pesniku Sorškega polja ob 180-letnici rojstva

24. novembra 2015 je v Mestni hiši Glasbena šola Kranj s koncertom del na Jenkova besedila obeležila deseto obletnico polnoletnosti pesnika Simona Jenka. V kranjski mestni hiši se je pesniku poklonilo 30 nastopajočih, ki so interpretirali uglasbena dela Simona Jenka.

Nastopila sta Škofjeloški oktet z uglasbitvijo pesmi Vabilo, Adrijansko morje, Na Sorškem polju in Pobratimija in ansambel Rožnik z učenci solopetja Glasbene šole Kranj Domovina. Ob spremljavi na klavirju Katje Frelih Dobrovoljc in Gašperja Jereba so  program izvedli učenci solopetja, sopranistki Estera Marija Erzar in Maja Markič, baritonist Mitja Rozman, mezzosopranistka Ana Benedik, tenoristi Matic Pavlica, Filip Kralj in Tilen Lotrič ter violinistka Ema Koplan.
Pesnik se je držal bolj tradicionalnih form, kjer rima in metrum lepo tečeta, zato ni presenetljivo, da so po Jenkovih tekstih z velikim zamahom segli tudi glasbeni ustvarjalci s kar 110 uglasbitvami. Več kot 40 skladateljev in glasbenih izvajalcev je črpalo navdih za svoje kompozicije iz Jenkovih stihov, od katerih prednjačijo samospevi ter zbori, kar nekaj pa je tudi narodno-zabavnih in zabavnih glasbenih del, kar še dodatno priča o tem, da je Jenkov duh še kako živ in da v zakladnico njegovih del umetniki še vedno radi posegajo. V svojem opusu je prehodil več različnih faz, od zgodnje ljubezenske poezije, delno še pod vplivom Prešerna, Vraza ter iz nemškega prostora zlasti Heineja, preko nacionalne pesmi, refleksivno izpovednih pesmi vse do pesmi o naravi. Kljub Jenkovi temperamentni naravi je njegova poezija pretežno lirična. Med literarnimi teoretiki velja za  najsubtilnejšega lirika v obdobju med romantiko, ki jo je sklenil, in moderno, ki jo je napovedoval.
Tako so si podali roke poezija in glasba kot tudi Kranj in Škofja loka, ki si delita Sorško polje, vse v čast in spomin pesniku Sorškega polja. Pobudo za dogodek je dal dr. Franc Križnar, za organizacijo in izvedbo pa sta poskrbela predana učitelja solopetja kranjske glasbene šole, Andreja Nika Fabijan in Janez Hostnik.

Besedilo in foto: Nada Bogataj Kržan v sodelovanju z Glasbeno šolo Kranj