Novice

24. november, 2014
PODŽUPAN JAKOB KLOFUTAR NA SLOVENSKEM ZAJTRKU V VRTCU V ČIRČAH

21. november je dan slovenske hrane, katerega osrednji dogodek je tradicionalni slovenski zajtrk. Kruh, mleko, maslo, med in jabolko so postregli tudi v kranjskih šolah in vrtcih. Enoto Kranjskih vrtcev v Čirčah je obiskal podžupan Mestne občine Kranj Jakob Klofutar.

Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk se izvaja z namenom, da bi izboljšali zavedanje o razlogih za lokalno samooskrbo pri domačih pridelovalcih hrane. Tako imajo šole in vrtci možnost sodelovanja z lokalnimi kmeti in drugimi proizvajalci brez izvedbe javnega naročila. 

Zajtrk predstavlja energijo tako za telesno kot miselno dejavnost. Dnevno bi moral posameznik zaužiti tri glavne obroke in vsaj eno ali dve malici, obroki pa morajo biti čim bolj kakovostni z dovolj zelenjave in sadja, s čim manj sladkorja in zdravju škodljivih maščob.

Pred tremi leti je tradicionalni zajtrk postal osrednji dogodek dneva slovenske hrane. Vsak tretji petek v novembru se udeleženci z jutranjim obrokom iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka spomnijo tudi na narodno tradicijo. Projekt spodbuja in podpira država, zato ga na ta dan postrežejo v slovenskih šolah in vrtcih. Pokrovitelj letošnje izvedbe je predsednik vlade Miro Cerar.

Podžupan Jakob Klofutar si je v sklopu obiska ogledal tudi gradbena dela za prizidek vrtca v Čirčah, ki potekajo po načrtu.