Novice

18. julij, 2013
Otroci na poletnem taboru pri Slovenski vojski

Kranj, 17. julij 2013 - »Ko sva se z županom Mohorjem Bogatajem lani pogovarjala o možnostih sodelovanja med Slovensko vojsko in lokalno skupnostjo, se je med drugim izoblikovala zamisel, da bi organizirali poletni tabor, kjer bi prednost udeležbe dali otrokom iz socialno šibkih družin,« je ob zaključku druge izmene tabora za otroke iz mestne občine Kranj povedal poveljnik logistične brigade polkovnik Milan Žurman iz Vojašnice Petra Petriča Kranj.


Kot je dejal župan Mohor Bogataj, je občina pobudo kranjske vojašnice z veseljem podprla in se organizacijsko vključila v tisti del, ko je bil v sodelovanju z osnovnimi šolami opravljen nabor otrok za udeležbo na poletnem taboru. Tak tabor je bil letos na Gorenjskem in verjetno tudi v Sloveniji organiziran prvič.


Nada Bogataj, načelnica Urada za družbene dejavnosti, je potrdila, da so odzivi otrok in staršev zelo pozitivni. Otroci so navdušeni, starši pa se zahvaljujejo, da so njihovi otroci imeli priložnost spoznati delo Slovenske vojske in kraje po Sloveniji.
Tabor je bil organiziran v dveh terminih po teden dni, in sicer od 3. do 9. julija ter od 11. do 17. julija. Udeležili so se ga otroci, stari od 10 do 15 let, ki so bili v posameznem terminu razdeljeni v dve skupini po starosti, in sicer od 10 do 12 let ter od 13 do 15 let. V prvem terminu se je tabora udeležilo 25 otrok, v drugem pa 21 otrok. Njihov dan se je začel z vstajanjem ob 7. uri in končal ob 22. uri.


Namen tabora je bil omogočiti socialno ogroženim otrokom prijeten in zanimiv teden, preživet v naravi. Poleg tega pa so nudili precej poučnih vsebin, krepili domoljubje in spoznavali domovino. Za otroke je v obeh skupinah skrbelo po sedem animatorjev, pripadnic in pripadnikov logistične brigade.


V programu so bile ekskurzije po lokacijah Slovenske vojske, in sicer obisk Parka vojaške zgodovine v Pivki, ogled vojaške ladje Triglav v Ankaranu ter ogled plovil 15. polka vojaškega letalstva v Cerkljah ob Krki, delavnice borilnih veščin in vojaških spretnosti, risarska delavnica, postavitev tabora, orientacija ter družabne igre. Največ navdušenja je med otroci požela vožnja s tankom.


Župan Mohor Bogataj je izrazil upanje in namero, da se bo sodelovanje s Slovensko vojsko pri pripravi tabora za osnovnošolske otroke nadaljevalo tudi prihodnje leto.

 

S predstavitve tabora za otroke (od leve): Nada Bogataj Kržan, načelnica Urada za družbene dejavnosti Mestne občine Kranj, župan Mohor Bogataj, poveljnik logistične brigade polkovnik Milan Žurman in brigadni podčastnik praporščak Igor Svečak, ki je usklajeval izvedbo tabora


 

 

Utrinki z dejavnosti otrok

 


Župan Mohor Bogataj v pogovoru z mladimi udeleženci tabora