Novice

29. avgust, 2016
Druženje ob zaključku prenove Doma upokojencev Kranj

Sobota, 27. avgusta 2016, je bila v Domu upokojencev Kranj namenjena druženju stanovalcev v zahvalo za njihovo razumevanje, da so tako potrpežljivo prenašali leta ropotanja zaradi prenove doma, delavcem, ki so morali z veliko dodatnega truda in napora, brez kakršnegakoli dodatnega plačila opravljati tudi dodatno delo, in svojcem, ki so pokazali veliko mero razumevanja za prenovo stavbe. To je bilo druženje za delitev veselja, zaradi izboljšanj stanovanjskih pogojev za stanovalce, s čimer jim je omogočeno lepše bivanje in prijetno počutje v domu.


Vsi gostje, med katerimi je bil tudi župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar, so se s posebno zahvalo za uspehe doma zahvalili neumorni direktorici mag. Zvonki Hočevar, ki je v letu 2009 prevzela vodenje doma. Vsako leto pa je del sredstev k investicijam prispevala iz proračuna tudi Mestna občina Kranj, ki je v smelih načrtih direktorice videla možnost za boljše pogoje bivanja številnih kranjskih občanov.


Dom je star 34 let in je bil potreben prenove. Po prenovi in energetski sanaciji je danes v stavbi 124 enoposteljnih (kar je edini tako velik dom s toliko enoposteljnimi sobami) in 45 dvoposteljnih sob. V letu 2015 so imele vse sobe svoje sanitarije in kopalnice. Vse prostore so uredili dostopne invalidom in zgradili 18 novih parkirišč.


Dom izvaja tudi pomoč na domu in izvajalci so tudi dobili primerne prostore. Iz kleti so 30 oskrbovalk, koordinatorko, vodjo in garderobe preselili v preurejeno hišniško stanovanje.


Na razpisu so uspeli pridobiti skoraj 1,2 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev, s pomočjo katerih so  domu nadeli nov plašč, zamenjali so 612 oken in vso strešno kritino, obnovili sanitarne vode, kanalizacijo, strelovode, požarni sistem, na strehe namestili sončne kolektorje in izrabili toploto pralnice prek toplotne črpalke. S tem so stroške ogrevanja zmanjšali skoraj na polovico, stanovalcem zagotovili tople prostore pozimi in ne prevroče poleti. 


Ena največjih investicij pa je prenova in dozidava kuhinje. Kuhinja je bila prvotno načrtovana za 140 stanovalcev. Danes je v domu nastanjenih 214 stanovalcev, vsak dan prihaja v dnevno varstvo 20 uporabnikov, 180 kosil pa dnevno dostavljajo na teren. Tudi ta projekt je v zaključni fazi in bo v nekaj dneh predan svojemu namenu. Poleg kuhinje bodo pridobili tudi zimski vrt, namenjen stanovalcem, kjer bodo lahko posedeli v prijetnem ambientu in popili kavo ali sok.
»Lepo urejeni parki, svetli prostori z lepo opremo, sončna fasada, vse to pripomore, da je bivanje v domu bolj prijetno, a brez duše je vse skupaj lahko prazno. Zato nikoli nismo pozabili, da so bistvo doma ljudje, njihovo dobro počutje,« je v svojem nagovoru poudarila direktorica.
V času prenove je bilo delo organizirano tako, da je bilo več časa za nego. Zaposlili so dodatne delavce, kljub normativom, saj so se zavedali, da so v domovih najpomembnejši prav delavci, njihove roke in njihovo srce. Poleg redno zaposlenih delavcev imajo devet javnih delavcev, ki veliko pripomorejo k dobremu počutju stanovalcev, v dom prihaja več kot 20 prostovoljcev, so tudi učna baza za dijake in študente na praksi. Veliko se vključujejo so tudi številni svojci stanovalcev, ki priskočijo na pomoč pri hranjenju.


Poskrbeli so še za številne izboljšave, tako da je počutje vseh stanovalcev boljše in olajšano delo 156 zaposlenim, »ki se vsak dan trudijo, da bi bila stanovalcem jesen življenja čim lepša. Srčnost delavcev je bistvena vrednota pri delu. Njihov skrben in odgovoren odnos do ljudi, kreativnost, empatičnost, posluh za soljudi, razumevanje, predvsem pa spoštovanje, so tiste vrline naših delavcev, ki bistveno pripomorejo k čim bolj samostojnemu in kakovostnemu življenju naših stanovalcev, in prav zardi teh vrlin sem še posebej ponosna na svoje sodelavce. Zato bi se vsakemu posebej rada iskreno zahvalila za to, da so takšni, kot so. In še enkrat se je pokazala stara modrost: vsak za sebe ni nič, skupaj zmoremo vse,« je sklenila svoj nagovor mag. Zvonka Hočevar.

Besedilo: Nada Bogataj Kržan
Foto: Marjan Cerar, MOPS