Novice

24. september, 2013
CEPLJENJE LISIC PROTI STEKLINI

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin bo 26. septembra 2013 začela jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do 15. novembra 2013.

 

Glavni namen akcije je varovanje ljudi pred to izredno nevarno boleznijo, zaradi katere vsako leto posvetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. S položenimi vabami želijo aktivno zaščititi populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja rezervoar stekline, ter tako preprečiti širjenje bolezni.

 

Polaganje vab bodo izvajali na celotnem ozemlju Republike Slovenije z višine 300 metrov. Uporabljena bodo naslednja letališča: Letališče Jožeta Pučnika, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto. Po potrebi bodo vključena tudi letališča v Celju, Slovenj Gradcu in Lescah.

 

Pomembno je, da se ne dotikamo nastavljenih vab za lisice. V primeru, da vabo najdete na dvorišču ali vrtu, jo primete z vrečko in odvržete v najbližji grm ali v smeti. Če pride vsebina vabe v stik s sluznico ali s svežo rano je potrebo to mesto dobro sprati in umiti z milom. Vsak stik z vsebino vabe se obravnava kot ugriz stekle živali, zato je potrebno nemudoma obiskati antirabično ambulanto. Slednjo je potrebno obiskati tudi ob ugrizu ali praski potepuške ali divje živali. Prosto gibanje psov na javnih mestih je prepovedano. Priporočljivo je izogibanje stikov s potepuškimi in divjimi živalmi.

 

Več o sami akciji cepljenja lisic proti steklini in sami bolezni najdete na spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin www.uvhvvr.gov.si/.