Novice

26. november, 2013
HUMANITARNA AKCIJA V KRANJSKI PORODNIŠNICI

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj je v petek, 22. novembra 2013, potekalo že 15. tekmovanje slikopleskarjev in črkoslikarjev Slovenije. Gre za enega največjih humanitarnih projektov v državi, ki sta se ga udeležila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek in župan Mestne občine Kranj Mohor Bogataj.

 

Državno tekmovanje slikopleskarjev, v katerem mojstri in humanitarni slikopleskarji v enem dnevu prepleskajo eno od javnih institucij, kot so šole, vrtci ali bolnišnice, predstavlja enega večjih humanitarnih projektov v državi. Pred 15-imi leti si ga je v takšni obliki zamislil Branko Goričan iz Območno obrtne-podjetniške zbornice (OOZ) Ptuj, ki je vsa leta tudi predsednik organizacijskega odbora tekmovanja. V akciji, ki poteka pod okriljem Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), poleg sekcije slikopleskarjev in črkoslikarjev sodelujejo tudi območne obrtno-podjetniške zbornice ter dijaki gradbenih šol, ki se poklicno usposabljajo za slikopleskarje.

 

Glavni namen akcije je prenova prostorov ene od javnih ustanov s področja zdravstva ali šolstva, ki jim kronično primanjkuje finančnih sredstev in si obnove prostorov sicer ne bi mogli privoščiti. Poleg tega pa projekt zagotavlja tudi strokovno povezovanje slikopleskarjev iz različnih regij, izobraževanje podmladka ter druženje z domačimi podjetji, proizvajalci barv, premazov, orodij in drugih materialov, potrebnih za izvedbo del.

 

Akcija vsako leto poteka v drugi regiji. Letos je bila izbrana gorenjska regija, in sicer Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj. Približno 80 slikopleskarjev prostovoljcev je v enem dnevu prenovilo več kot 3000 kvadratnih metrov zidnih in stropnih površin. S tem so pripomogli k boljšim pogojem dela in bivanju bolnic ter mladih mamic v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj.

 

Humanitarnega dogodka sta se udeležila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek in župan Mestne občine Kranj Mohor Bogataj, ki sta tudi sama poprijela za delo in prepleskala del zidnih površin porodnišnice. Na dogodku sta bila prisotna tudi podžupan Mestne občine Kranj Darko Jarc in podžupanja Nada Mihajlović, ki je odločitev, da je letošnje tekmovanje potekalo v kranjski bolnišnici, toplo pozdravila.

 

Sodelujoči pri humanitarni akciji in nagrajeni slikopleskarji

 

Župan Mohor Bogataj pri izboru oblačil za pleskanje

 

 

Predsednica vlade Alenka Bratušek med pleskanjem