Novice

17. april, 2015
TRŽNICA NA BARAGOVEM TRGU JE ZAŽIVELA

Podreča, 11. april 2015 - V vaseh na Sorškem polju je še veliko kmetij, obrtnikov, nekaj gostiln in trgovin, gasilski domovi, nekaj otroških in športnih igrišč, nekatere vasi pa so postale le še spalna naselja. Nekateri sosedje se komajda še poznajo, saj je vaško življenje skorajda zamrlo. Vaških trgov in lip, ob kateri bi se lahko zbrali moški in »pomoževali«, ni, vaških izvirov, kjer bi si lahko ženske izmenjale izkušnje, prav tako ne. Tako živimo eden mimo drugega in se zbiramo vedno manj.


Ker pa je v slogi in povezovanju moč, se je Kulturno umetniško društvo Bitnje povezalo z društvom Sorško polje in s predsednikom KS Stražišče Juretom Šprajcem. Skupaj smo našli lep, urejen Baragov trg, ki smo ga v soboto, 11. aprila 2015, prvič izkoristili za tržnico.
V sončnem pomladanskem vremenu se je zbralo 20 ponudnikov eko, sonaravne in konvencionalne pridelave. Ponudili so kmetijske pridelke, mesnine, žita, žitne izdelke, mlečne izdelke, čebelarske dobrote, sadike, kavo, konopljine izdelke (tudi pivo), bio oglje ... Društvo Sorško polje je poskrbelo za izmenjavo domačih semen v okviru Štafete semen.


Dobro vzdušje so popestrili plesalci, godci folklorne skupine Sava in ljudske pevke Dečve.


Za dober zaključek uspešnega trgovanja je poskrbela Sanja Lončar s predavanjem z naslovom »Hrana, ki uničuje, in hrana, ki zdravi. Kako ju razlikovati?«. Predavanja se je udeležilo več kot 150 udeležencev.


Z velikim veseljem smo na koncu ugotovili, da smo stopili na pravo pot. Ljudje so bili zadovoljni, proizvajalci in predelovalci so se dobro predstavili, prireditev je tudi dober dogodek za druženje in povezovanje ljudi iz različnih krajevnih skupnostih.


Naj zaključim z mislijo s predavanja Sanje Lončar: »Na nas samih je, da se odločimo, kako bomo živeli. Ljudje se moramo povezovati, sodelovati in poskrbeti za naše dobro. Stopimo do naših lokalnih kmetov in jih spomladi prosimo, da za nas pridelajo eko krompir, korenje, cvetačo ... in verjetno bomo s tem spodbudili lokalno pridelavo in krepili medsosedske odnose.

 

Na svidenje na drugi tržnici na Baragovem trgu v Stražišču, ki bo 8. maja od 17. do 19. ure.

 

Tatjana Muraja Oblak