Novice

16. junij, 2016
V Kranjski hiši razstava malih grafik akademskega slikarja Vinka Tuška

Kranj, 16. junij 2016 - 
Kranjska hiša od 15. junija 2016 gosti prvo v nizu razstav v počastitev 80-letnice akademskega slikarja, nagrajenca Prešernovega sklada, Kranjčana, Vinka Tuška. Organizator razstave je Galerija Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost, ki hrani precejšen opus umetnikovih del, ki jih je podaril galeriji. Kljub prezgodnji smrti je ustvaril bogat umetniški opus. Njegovo umetniško pot je predstavil vodja galerije Marko Arnež, o očetu kot slikarju pa je spregovoril njegov sin Marko, ki je prav tako akademski slikar in tudi avtor postavitve razstave.
Tuškova dela so bila izrazito raziskovalne narave. Ustvarjal je ambientalno plastiko, slike, objekte in grafiko. Tokratna razstava prinaša umetnikove male grafične liste z naslovom Mala grafika.
Razstave so se udeležili Tuškovi številni oboževalci in prijatelji, med njimi Ciril Oblak, prav tako nagrajenec Prešernovega sklada, sicer s področja arhitekture, s katerem sta postavila več skupnih projektov tako doma kot v tujini. Za glasbeno popestritev pa je poskrbel mladi virtuoz na harmoniki, učenec Glasbene šole Kranj, Štefan Kosirnik.
Razstava bo odprta do 11. julija 2016. 7. julija 2016 pa Galerija Prešernovih nagrajencev vabi na veliko retrospektivno razstavo Vinka Tuška v matične prostore Galerije na Glavnem trgu 18.

Zapisala: Nada Bogataj Kržan