Novice

16. november, 2012
Tradicionalni slovenski zajtrk

16. november je bil proglašen za dan slovenske hrane, ki ga v vrtcih in šolah začnejo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Namen je v krepitvi zavedanja o pomenu in kakovosti lokalno pridelane hrane, zato je zajtrk tudi sestavljen iz živil, ki jih pridelajo domači proizvajalci.

 

Župan Mohor Bogataj se je odzval povabilu vrtca Janina v Kranju, podžupanja Nada Mihajlović pa je obiskala vrtce Čira Čara v Kranju. Kaj je bilo na jedilniku? Bela kava, med iz lokalne pridelave, eko jabolko, črni kruh in eko maslo. V Kranjskih vrtcih, kamor organizacijsko sodita oba vrtca, so povedali, da so leta 2011 izvedli enega najodmevnejših razpisov za prehrano v slovenskem prostoru. Potek razpisa in rezultate so predstavili na konzorciju prehrane Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj širši skupini različnih ministrstev za pripravo priročnika »Kratke verige« na Ministrstvu za kmetijstvo Na podlagi dogovorjenih meril so opravili izbor in dobili kar nekaj ekoloških in integriranih živil, živil lastne proizvodnje (ne trgovcev) in živil lokalne pridelave – kmetov iz okolice (zelje, repa, solata, jajca, krompir). Razpis velja do konca leta 2014 in v tem času imajo oziroma bodo imeli v jedilnike vključenih poleg sadja in zelenjave integrirane pridelave še vrsto eko živil (paleto glede na ponudbo in možnosti na trgu še razširjajo).

 

Slovenski zajtrk
Župar Mohor Bogataj na obisku v vrtcu Janina
 
Slovenski zajtrk
Podžupanja Nada Mihajlović med otroci v vrtcu Čira Čara