Novice

29. april, 2013
Nepredvidljivi gredo na evropsko prvenstvo

Brina, Zala, Blaž, Gašper, Tevž in Vid so ekipa Nepredvidljivih z OŠ Predoslje. Med 7. in 10. majem 2013 bodo v Paderbornu v Nemčiji zastopali Slovenijo na odprtem evropskem prvenstvu v tekmovanju v robotiki.

V začetku februarja 2013 so Nepredvidljivi postali zmagovalci na državnem prvenstvu First Lego League (FLL) v robotiki. Tekmovanje je v Sloveniji potekalo drugo leto zapored, navdušila pa je njihova tehnična rešitev za pomoč starejšim osebam, ki imajo zaradi posledic možganske kapi težave pri hoji.


Pred odhodom na evropsko prvenstvo v Nemčijo sta Brino Avsec, Zalo Ažman, Blaža Bohinca, Gašperja in Tevža Lotriča ter Vida Mušiča skupaj z vodjo ekipe Boštjanom Oreharjem, mentorjem ekipe Urošem Lotričem, predstavniki Zavoda Super glavce, Andrejem Bergantom, Natalijo Premužič in Aljošo Šipom, sprejela župan Mohor Bogataj in podžupan Darko Jarc.


Župan Mohor Bogataj je bil navdušen nad znanjem mladih raziskovalcev in iznajdljivostjo, ki so jo pokazali pri reševanju naloge v okviru teme »Pomoč starejšim«. Na tekmovanju v Nemčiji jim je zaželel najboljšo predstavitev in izrazil upanje, da jim bo znanje, ki so ga pridobili, koristilo za naprej. »Nobena minuta ni izgubljena, ko delate na projektu,« je prepričan župan.


Podžupan Darko Jarc, ki je mlade tekmovalce pozdravil že na državnem prvenstvu, je dodal: »Bili ste ena od redkih ekip, ki je z velikim žarom razlagala, kaj je robotika. Držim pesti, da zmagate na evropskem prvenstvu.«
Nepredvidljivi se bodo v Paderbornu pomerili v konkurenci 54 ekip iz več kot 35 držav. Ko je Tevž Lotrič nekoliko resignirano dejal, da verjetno nimajo prav veliko možnosti za zmago že zato, ker bodo morali svojo rešitev naloge predstaviti v angleškem jeziku, je v vzpodbudo Andrej Bergant omenil, da bo večina ekip v enakem položaju, saj njihov materni jezik prav tako ni angleščina. Aljoša Šip pa je dejal: »Ne tekmujemo z drugimi ekipami, ampak s problemom.« Tega pa so Nepredvidljivi odlično rešili in bodo o tem med 7. in 10. majem povedali tudi vrstnikom iz drugih držav.