Novice

5. marec, 2014
100. ROJSTNI DAN MARIJE BOŽEGLAV

Kranjčanka Marija Božeglav je v torek, 4. marca 2014, praznovala 100. rojstni dan. Ob njenem visokem življenjskem jubileju so ji čestitali župan Mestne občine Kranj Mohor Bogataj, predsednik Krajevne skupnosti Zlato polje Karel Piškur, predstavnica Krajevne skupnosti Planina Sonja Mašič in predstavnik Rdečega Križa Zlato polje Miroslav Rant.

 

Marija je bila rojena v Kamni Gorici v družini Šparovec kot prva od petih otrok, od katerih sta poleg Marije živa še sestra in leto mlajši brat. Z učenjem ni imela težav, vendar je bilo finančno stanje družine preskromno, da bi se lahko šolala. Marija je sprva sedem let delala kot gospodinjska pomočnica v Ljubljani. Po tekstilni stavki pa se je zaposlila v takratnem Inteksu, kjer je s polno delovno dobo dočakala upokojitev.


Po drugi svetovni vojni se je poročila. Z možem Tonetom, ki je na Gorenjsko prišel s Primorske in dvema hčerama, so najprej živeli v tako imenovani Švabski vasi, od leta 1962 pa na Zlatem polju, kjer ima Marija še vedno stalno prebivališče. Hčeri sta se poročili in odselili, z možem pa sta z veseljem varovala pet vnukov do njihovega odhoda v vrtec. Rada sta brala, šla v hribe in izlete. Ob svoji devetdesetletnici si je Marija za darilo zaželela, da bi šla z avtobusom na romanje v Lurd, kar se ji je ob spremstvu hčere tudi uresničilo.


Do svojega petindevetdesetega leta je tudi večkrat na dan prehodila stopnice do četrtega nadstropja, potem pa ji je začelo nagajati zdravje in pešati spomin. Čas si Marija krajša s kvačkanjem prtičkov in igranjem remija, če le ima kakšnega soigralca.


Zadnja leta zanjo izmenjaje skrbita hčerki Majda in Anica, ki živita na Planini. Na dan Marijinega rojstnega dne sta ji pripravili praznovanje, kjer ji je tudi župan Mohor Bogataj čestital za častitljiv življenjski jubilej in izročil darilo ter častno listino Mestne občine Kranj ob 100. rojstnem dnevu.

 

Stoletnica Marija Božeglav

 

Predstavnik Rdečega Križa Zlato polje Miroslav Rant, Marijin zet Janez Kovačič, predstavnica KS Planina Sonja Mašič, Marija Božeglav, predsednik KS Zlato polje Karel Piškur in kranjski župan Mohor Bogataj

 

Marijini hčeri Anica in Majda, Marija Božeglav, predsednik KS Zlato polje Karel Piškur, kranjski župan Mohor Bogataj in Marijin zet Janez Kovačič (stoji)