Novice

15. april, 2014
Stoti rojstni dan Angele Frlic

Angela Frlic je 4. aprila 2014 zabeležila svoj 100. rojstni dan. Ob njenem visokem življenjskem jubileju so ji v Domu upokojencev Kranj pripravili veliko praznovanje skupaj z ostalimi varovanci. Ob tej priložnosti je Angeli Frlic čestital tudi župan Mestne občine Kranj Mohor Bogataj.


Angela Frlic je bila rojena 4. aprila 1914 v Volaki, v vasici nad hotaveljskim Marmorjem v Poljanski dolini. Izhaja iz hribovske kmečke družine, kjer je bilo štirinajst otrok. Angela je že z devetimi leti morala s trebuhom za kruhom. Najprej je šla za pestrno na Hotavlje, kjer ni zdržala dolgo, zatem za pestrno v Žirovski vrh ter nato za deklo v Delnice. Za njo je prišla tudi sestra Ivanka, kjer sta delali na sosednih kmetijah. Ko je prišel čas kranjskih tovarn, se je zaposlila v tekstilni tovarni na Gašteju na Laborah.


Druga svetovna vojna je družino hudo prizadela. Že pred vojno je umrl brat Janez, kovač, delavski zaupnik v stari Jugobruni. V začetku vojne, marca 1942, je bila zaradi sodelovanja v NOB izdana sestra Pavla, ki so jo zaprli v zapore v Begunjah ter kasneje ustrelili kot talko v Mauthausenu.


Angela je bila po vojni še nekaj let tekstilka, potem pa je poiskala veliko lažje delo v takratni na novo postavljeni delavnici igrač. Iz papirja, ki so ga lepili enega na drugega na modelih, so takrat v barakah za farovžem izdelovali punčke. To je bilo menda eno najlepših del za Angelo. Toda kmalu se je delavnica odselila drugam in spet je bilo treba iskati novo delo. Še nekaj let je bila tekstilka, potem pa se ji je ponudila priložnost zaposlitve v kranjski Iskri za snažilko.


Pri delavcih je bila zelo priljubljena, kajti bila je uslužna, prijazna, rada se je pošalila, tudi na svoj račun, in vedno našla pravi, duhovit odgovor kakšnemu nagajivcu. Duhovita je bila vse življenje in je še danes. Pomagala je, kjer je le mogla. Iz Iskre je šla v zasluženi pokoj.


Vse življenje je bila skromna, delovna, vedno z malim zadovoljna, pa tudi zelo pobožna. Kot dekle je vedno sanjarila, da bo šla v samostan. Toda ni imela dovolj šol in tudi ne denarja za samostansko »doto«. Sama je bila silno skromna, nikoli pa ni odrekla pomoči cerkvenim organizacijam. Pomagala je, ko so obnavljali samostane, in prispevala za razne cerkvene rodove.


Zadnje stanovanje je Angela dobila pri sestri Veroniki v Stražišču. Od tu je pred nekaj leti, ko jo je začelo zapuščati zdravje, ko sestra Veronika ni mogla več skrbeti zanjo, odšla živet v Dom upokojencev Kranj, kjer je zelo zadovoljna.

 

Foto: Praznovanju 100. rojstnega dne Angele Frlic se je pridružil tudi župan Mohor Bogataj.

 

Foto: Rojstnodnevno torto sta pomagali razrezati nečakinja Danica Dolenc in sestra Veronika Žvokelj, prav tako varovanka Doma upokojencev Kranj.

 

Foto: V Domu upokojencev Kranj za dopolnjenih 100 let podarijo drevo življenja.

 

Foto: Župan Mohor Bogataj je čestital tudi ostalim varovancem doma, ki so praznovali v marcu.