Novice

31. marec, 2015
Spominska slovesnost pred Vojašnico Petra Petriča

V petek, 27. marca 2015, je bila pred vojašnico Petra Petriča v Kranju spominska slovesnost ob obletnici smrti narodnega heroja Staneta Žagarja.


Spomin nanj in na njegove soborce sta s polaganjem venca obeležila poveljnik kranjske vojašnice polkovnik Milan Žurman in vodja Kabineta župana mag. Janez Rakar ter člani Združenja borcev za vrednote NOB krajevne organizacije Vodovodni stolp. Na spominski slovesnosti so s kulturnim programom sodelovali učenci OŠ Staneta Žagarja.

 

Narodni heroj Stane Žagar se je v slovensko zgodovino zapisal kot velik človek in borec. Leta 1941 je velik pečat pustil tudi na Gorenjskem z narodno vstajo. Stane Žagar je bil po rodu iz Žage pri Bovcu. V italijanski Gorici je obiskoval učiteljišče in se pridružil naprednemu gibanju. Že prvo svetovno vojno je doživljal kot vpoklican vojak in se kasneje kot prostovoljec bojeval za severno mejo na Koroškem. Že zelo zgodaj se je vključil v napredno delavsko gibanje in v svojem okolju širil narodnobuditeljske ideje. Pod sovražnikovimi streli je padel 27. marca 1942 na Melem Rovtu nad Planico.

 

Učenci OŠ Staneta Žagarja

 

Spominska slovesnost pred Vojašnico Petra Petriča

 

Venec sta položila mag. Janez Rakar in polkovnik Milan Žurman

 


Venec so položili člani Združenja borcev za vrednote NOB krajevne organizacije Vodovodni stolp.