INFO IN NASVETI

 

Energetska svetovalna pisarna deluje v prostorih Mestne občine Kranj, v pritličju, na koncu medijskega središča, vsako sredo od 15.30 do 17h.

Za svetovanje je obvezna potrebna predhodna prijava na telefonski številki 04 / 23 73 121 (vsak dan od 8. do 14. ure).

 

Dodatno:

 

 

24. januar, 2017
Kam z novoletnimi smrečicami po praznikih?

V predprazničnih dneh z veseljem postavljamo novoletne smrečice in jim namenimo osrednji prostor v hiši. Po praznikih pa nas čaka pospravljanje okraskov iz skoraj gole naravne smrečice, če ste se odločili za naravno drevesce, ali pa razstavljanje umetne smrečice. V vsakem primeru se srečamo z vprašanjem kam z naravno in kam s poškodovano ali odsluženo umetno smrečico. Na razpolago je več možnosti.


Naravna novoletna drevesca lahko odvržete v zabojnike za biološke odpadke (veje razrežete na manjše koščke, deblo pa odpeljete v zbirne centre v zabojnik za zeleni odrez). Iz ostankov bodo nastali lesni sekanci, ki bodo ponovno uporabljeni za ogrevanje ali kompostiranje. Naravno drevesce lahko seveda tudi razrežete in porabite za kurjavo ali pa iz nje naredite zanimiv izdelek (obesek, lesen okrasek, figuro). Zanimiv je primer Dunaja, kjer s predelavo odsluženih novoletnih drevesc zagotavljajo električno energijo in ogrevanje. V enem letu zberejo skoraj 700 ton novoletnih smrek in jelk, ki jih pretvorijo v čisto energijo za ogrevanje gospodinjstev in električno energijo (več lahko preberete na povezavi).
 
Uničene smrečice iz umetnih mas (običajno je to plastika) lahko oddate v najbližjem zbirnem centru . V tem primeru jih posredujemo naprej in zanje poskrbijo v podjetjih za reciklažo. Lahko se zgodi, da je smrečica iz umetne mase še v uporabnem stanju, pa zanjo nimate več prostora ali pa ste kupili novo – takih izdelkov bomo veseli v Centru ponovne uporabe na Zarici.  V centru bodo veseli tudi novoletnih okraskov in lučk, saj jim bodo spretni mojstri vlili novega življenja.