INFO IN NASVETI

 

Energetska svetovalna pisarna deluje v prostorih Mestne občine Kranj, v pritličju, na koncu medijskega središča, vsako sredo od 15.30 do 17h.

Za svetovanje je obvezna potrebna predhodna prijava na telefonski številki 04 / 23 73 121 (vsak dan od 8. do 14. ure).

 

Dodatno:

 

 

24. januar, 2017
Zanimivosti Preprečimo zamrzovanje v zabojnikih za biološke odpadke

S pravilnim odlaganjem bioloških odpadkov lahko zmanjšamo onesnaženost zabojnika. V zimskem času pa moramo biti še posebej previdni, saj zaradi nizkih temperatur vsebina zabojnika zamrzne. Biološki odpadki so namreč zaradi svoje sestave še posebej občutljivi in lahko zamrznejo.


V Komunali Kranj smo pripravili nekaj nasvetov, kako se izogniti zamrznjeni vsebini zabojnika za biološke odpadke:
─    pomembno je, da v zabojnik ne zlivamo tekočih odpadkov in
─    da bioloških odpadkov ne odlagamo neposredno v zabojnik (preprečimo neposredni stik bioloških odpadkov z zabojem),
─    biološke odpadke odložimo zavite v časopisni papir, papirnate vrečke oz. kar je najboljše – uporabimo vrečke iz biološko razgradljivih materialov (odlaganje v plastičnih vrečkah je prepovedano, saj s tem onemogočimo nadaljnjo predelavo odpadkov),
─    za zaščito notranjosti zabojnika se lahko odločimo tudi za velike biorazgradljive vreče prostornine 120 litrov ali 240 litrov,
─    v obdobju nizkih temperatur pod lediščem svetujemo umik zabojnika v kurilnico ali topel prostor, če je seveda to mogoče in ga na dan odvoza pripeljete na odjemno mesto.


Ob upoštevanju zgornjih nasvetov lahko pripomoremo k temeljitemu praznjenju zabojnikov za biološke odpadke, zmanjšamo onesnaženost zabojnika in preprečimo poškodbe zabojnikov, ki lahko nastanejo zaradi teže zmrznjene vsebine.