Novice in predstavitev šolstva v Kranju

6. februar, 2013
Mladi raziskovalci in atraktivne tekme robotkov v Kranju

V soboto, 2. februarja 2013, se je na Osnovni šoli Franceta Prešerna v Kranju odvijalo zanimivo in zabavno odprto državno prvenstvo FLL Slovenije (First Lego League Slovenije). Izkušnja FLL je več kot konstruiranje robotov ali raziskovanje težav. Začne se z robotom, vendar je najpomembneje to, da jo osmisli združevanje otrok v ekipo, ki ima cilj. Izkušnja vpliva tako na ekipo kot celoto kot tudi na vsakega posameznika. Nagrado prvaka FLL si zasluži ekipa, v kateri člani navdihnejo druge, jih navdušujejo za znanost, tehnologijo, inženirske poklice in tako nadaljujejo poslanstvo FIRST-a. Zmagovalna ekipa predstavlja vzor programa FLL, tako smo napovedali zmagovalce odprtega državnega prvenstva FLL v Sloveniji.

 

Prvak FLL Slovenije je postala ekipa Nepredvidljivi iz OŠ Predoslje, 2. mesto je osvojila ekipa Roosters iz OŠ Šentjernej. Obe ekipi se bosta lahko udeležili tekmovanj v tujini. Ekipe so z veliko raziskovalne strasti, domišljije brez meja, močjo skupinskega dela dokazale, da so znanost, inovativnost in učenje lahko tudi zelo zanimive in zabavne. Vzdušje na tekmovanju je bilo nabito s pozitivno energijo, prijateljsko in glasno navijanje mladih pa je v svoj krog potegnilo tudi marsikaterega odraslega.


Poleg nagrade prvak FLL Slovenije so organizatorji razdelili še štiri glavne nagrade in pet posebnih nagrad ocenjevalcev, sodnikov in organizatorja.


Nagrada za projekt (Project) je šla ekipi ROBO ŽAGARCE z OŠ Staneta Žagarja Kranj, nagrada za vrednote (Core Values) ekipi KNJIŽNIH MOLJEV z OŠ Franja Malgaja Šentjur, nagrade za tehnični intervju (Robot Design) so bili veseli LEGO MOJSTRI z OŠ Miren in nagrade za tekmo robotov (Robot Game) ROOSTERSI z OŠ Šentjernej.
 

Posebne nagrade:
»Naj FLL face« - ROBO SONČKI, OŠ Koper;
»Uspelo nam je!« - RDEČI NOSKI, OŠ 8. talcev Logatec;
naj rešitev projekta - MONTE BOT, OŠ Pavle Rovinski Podgorica, Črna Gora;
RoboEfekt - poteza dneva-X-RAY, OŠ Franja Goloba, Prevalje;
naj FLL mentor/vodja ekipe - Aleš Drinovec, ROBO MAKS, OŠ n. h. Maksa Pečarja, Ljubljana.

 

V tej sezoni je sodelovalo 32 ekip iz 30 slovenskih osnovnih šol. Srečale so se na kvalifikacijah skupine A v Gorišnici, skupina B se je zbrala v Šentjerneju. Najboljših 17 ekip in gostje iz Hrvaškein Črne Gore se jeo pomerilo na prvenstvu v Kranju.


Program First Lego League (krajše FLL) je namenjen ekipam otrok od 9. do 16. leta (9. do 14. let v ZDA, Mehiki in Kanadi). S pomočjo robotike jih navdušuje in usmerja v raziskovanje, znanost in tehnologije. Mlade uči dragocenih veščin, ki so trajne in pomembne za življenje. Osnova FLL je izziv, ki temelji na enem izmed aktualnih svetovnih problemov, s katerimi se ljudje soočamo. V šolskem letu 2011/2012 so mladi raziskovali prehrano - kako ohraniti hrano varno, v šolskem letu 2012/2013 pa rešitve za starejše.


Zakaj je FLL izbral za letošnjo sezono temo Rešitve za starejše? Staranje vpliva na vsakega posameznika. Ljudje po celem svetu živijo dlje in bolj kakovostno. To dejstvo prinaša v družbo nove priložnosti in izzive. Želimo si, da bi z letošnjim izzivom otroci spoznali, da so starostniki kot oni sami: ljudje, ki si želijo biti cenjeni, preskrbljeni in ljubljeni. Želimo si, da bo spoznavanje starejših med mladimi raziskovalci vzbudilo empatijo, razumevanje in spoštovanje tudi v vsakdanjem življenju. Hkrati pa bodo mladi v FLL ekipah s svojim delom in raziskovanjem poiskali rešitve za vsakdanje težave in ovire starejših. Rešitve mladih, ki vsako leto znova navdušijo, bodo v prihodnosti starejšim pomagale, da bodo še naprej aktivni, povezani in neodvisni.


Izziv je sestavljen iz treh delov: robotskega tekmovanja, projekta in vrednot. Robotsko tekmovanje razvija in širi znanje ter izkušnje s področij matematike, programiranja, tehnike, tehnologij in angleščine. Osnovnošolci načrtujejo, konstruirajo in programirajo avtonomnega robota iz seta Lego Mindstorms. Robot na posebej izdelani standardizirani in tematski igralni podlogi rešuje različne naloge na temo aktualnega izziva.


Skozi projekt - raziskovalno delo otroci dobro spoznajo temo izziva, seznanijo se z delom strokovnjakov z različnih področij in bolje spoznajo delo znanstvenikov. To vpliva na njihovo poklicno usmerjenost. Mladi v delo in raziskovanje prinašajo znanje iz razreda. Nadgradijo ga z raziskovanjem aktualnega problema, uporabljajo kritično mišljenje, so kreativni. Vse to počnejo na zabaven način, z dobro voljo ter zavedanjem, da lahko tudi sami prispevajo k pozitivnim spremembam v družbi. V preteklosti je bilo kar nekaj inovativnih rešitev patentiranih, realiziranih in pripeljanih na tržišče.


FLL vrednote predstavljajo temeljno vrednost vsega in ločijo projekt FLL od drugih podobnih programov. Mladi jih spoznavajo celo tekmovalno sezono. Spoznajo, da prijateljsko tekmovanje in skupno dobro lahko predstavljata en cilj ter da sta medsebojno spoštovanje ter pomoč drug drugemu temelja skupinskega dela.


Več informacij o projektu in tekmovanju na povezavi www.fll.si.

 

Zmagovalna ekipa Nepredvidljivih z OŠ Predoslje