Novice in predstavitev šolstva v Kranju

21. januar, 2017
Deset let programa MEPI v Kranju

Na Osnovni šoli Orehek so 19. Januarja 2017 učenci pripravili prireditev, ki so jo poimenovali V tebi je več, kot si misliš. O pomenu programa MEPI za razvoj mladostnikov so spregovorili ravnateljica Ivka Sodnik, podžupan Mestne občine Kranj Boris Vehovec in direktorica Zavoda MEPI Andreja Anžur Černič. Direktorica in podžupan sta podelila mladim Mepijevcem 30 srebrnih in 27 bronastih priznanj.

Program MEPI prispeva k posameznikovemu osebnemu razvoju, in sicer v tej smeri, da mladega človeka razvija in ga usmerja k ciljno naravnanemu preživljanju prostega časa, ki si ga načrtno sam izbere in preko aktivnosti razvija samega sebe. Pri MEPI-ju gre za štiri področja, in sicer prostovoljstvo, veščine, rekreativni šport in pustolovsko odpravo. Udeleženci se udejstvujejo na treh stopnjah, na bronasti, srebrni in zlati. Na zlati stopnji morajo izpolniti še dodatno nalogo, in sicer izvesti projekt Neznani prijatelj. Zadolžitve pokrivajo precejšen del družbene sfere in so uravnotežena, tako da se mladostnik razvija na vseh področjih.

Program izhaja iz Velike Britanije, in sicer ga je leta 1956 ustanovil princ Filip, vojvoda Edinburški, in poteka pod pokroviteljstvom angleške kraljeve družine. Še danes je princ Filip generalni pokrovitelj programa.

V desetih letih obstoja programa MEPI je v Mestni občini Kranj sodelovalo že več kot 1500 mladih, starih med 14 in 25 let, priznanje pa je osvojilo več kot 800 mladih. V Kranju v programu MEPI sodeluje devet šol in štiri iz sosednjih občin. V letu 2017 je v program vključenih več kot dvesto mladostnikov. Začetniki programa MEPI so bili v Šolskem centru Kranj, največje število sodelujočih v programu pa imajo trenutno na Gimnaziji Kranj.