Novice in predstavitev kulture MO Kranj

22. maj, 2012
Beograjske svetilke v Mestni hiši

Podžupanja Mestne občine Kranj Nada Mihajlović je v četrtek, 10. maja 2012, odprla gostojočo razstavo iz Beograda. Rastava poimeovana Recte Illuminas - rimskodobne svetilke iz Singiduna oz. današnjega Beograda v rimski dobi, prikazuje prek tristo svetilk, ki so jih našli na območju Beograda.

Razstava je zasnovana na arheološkem gradivu izkopanem na območju Beograda, kjer se je pred 2000 leti razprostiralo rimskodobno mesto Singidun. Mesto je nastalo kot vojaška postojanka, ki je branila prehode čez mogočno reko Donavo. Prihod rimske vojske in civilnega prebivalstva, med njimi tudi številnih trgovcev, je prineslo v deželo spremembo načina življenja na vseh ravneh. Zrasla so prva mesta, zgradili so ceste in cestne postaje, mostove – med drugim znameniti most v Djerdapu, pobirali davke, imeli knjižnice, kopališča itd. Luč civilizacije na simbolni in praktični ravni pomeni tudi splošna raba malih keramičnih lučk, ki so svetile na olivno olje. Opremljene s podobami grško-rimske mitologije predstavljajo poseben vpogled v rimsko dobo in v vsakdanje življenje v Singidunu, kot tudi v pogrebne navade in posmrtno življenje tamkajšnjega staroselskega in italskega prebivalstva.

Avtorica razstave je priznana specialistka za rimsko arheologijo dr. Slavica Krunić. Razstava je bila pripravljena lansko leto za znamenito razstavišče Konak kneginje Ljubice, kjer so z originalnimi rimskodobnimi lučkami in odlično postavitvijo omogočili pristno doživetje antičnega mesta in življenja v njem pred 2000 leti.
Razstava, ki prihaja v Kranj domala neokrnjena in obsega okoli 300 originalnih muzejskih predmetov, bo organizirana v času mednarodnega kongresa o svetilih ILA, ki bo na Ptuju od 15. do 19. maja 2012, pri čigar organizaciji sodeluje tudi Gorenjski muzej iz Kranja. Razstava bo v Mestni hiši odprta do 30. junija letos.