Novice in predstavitev kulture MO Kranj

5. februar, 2013
Razstava 150 let kranjske Narodne čitalnice

Zavod za turizem Kranj vas vabi na odprtje razstave z naslovom 150 let kranjske Narodne čitalnice, v sredo, 6. februarja 2013, ob 19. uri v galeriji Kranjske hiše na Glavnem trgu 2 v Kranju.

 

Pri utrjevanju slovenske narodne zavesti in rabe slovenskega jezika med meščanstvom so imele pomembno vlogo čitalnice. V šestdesetih letih 19. stoletja so jih ustanovili v večini slovenskih mest in trgov. Na Gorenjskem je bila prva leta 1862 v Škofji Loki. To je bila spodbuda tudi za kranjske meščane, ki so svojo čitalnico ustanovili 29. januarja na občnem zboru na Stari pošti. Prvi predsednik je bil Matej Pirc, kranjski barvarski podjetnik.

 

Pirčeva družina skozi stoletja ohranja barvarsko dediščino. A še pomembnejša je njihova predanost slovenstvu in mestu Kranju. Gospa Darja Okorn, ki se z velikim spoštovanjem spominja svojih narodnozavednih prednikov, med drugim hrani tudi dragocene dokumente in fotografije, ki odstirajo preteklost kranjske Narodne čitalnice. Tu so se odvijale prireditve v slovenskem jeziku s petjem, instrumentalno glasbo, z dramskimi in gledališkimi prizori ter različnimi predavanji. A manjkalo ni zabav in plesov, ob pustu pa je bila obvezna maškarada.

 

Dogodek bodo z glasbenim programom popestrili učenci Glasbene šole Kranj.


Razstava bo odprta do 4. marca vsak dan, od 8. do 19. ure, ob nedeljah in praznikih od 9. do 18. ure.