Novice in predstavitev kulture MO Kranj

9. februar, 2015
Kultura je doma v Prešernovem Kranju

»Otožnosti in strahu v Kranju ne poznamo. Gledamo v prihodnost in delujemo za ljudi. Najprej moramo začeti pri sebi, v občinski upravi. Zato smo uvedli slovensko novost. Kot prva občina v Sloveniji smo uvedli pisarno za zadovoljstvo občanov, pisarno za podjetja in pisarno za evropska sredstva. Na ta način se želimo povezati z prav vsakim od vas, želimo vas slišati in upoštevati. Tudi na področju kulture,« je dejal župan Boštjan Trilar v pozdravnem nagovoru na odprtju Prešernovega smenja v Kranju, trinajstega po vrsti.


Dodal je še, da ima kultura mnogo oblik in obrazov. »Predvsem so kultura ljudje. Ljudje s svojo energijo, idejami, ustvarjalnostjo.« Izpostavil je cilj, da Kranj ponovno postane gospodarsko, kulturno in športno središče. In povzel: »Dovolj je bilo govorjenja, čas je za dejanja in pogum.«


Sicer pa lahko rečemo: Smenj bil je živ, saj se je v Kranju predstavilo več kot 600 nastopajočih na dveh odrih, pred Prešernovim gledališčem in na Glavnem trgu. Prišli so iz številnih društev, ki delujejo na območju kranjske občine, pa tudi iz drugi krajev po Sloveniji.
Ves stari Kranju je bil praktično sejem domače in umetnostne obrti (več kot 110 stojnic) in razstavljalci tudi iz vse Slovenije. Odprti so bili vsi kulturni hrami in prav tako trgovine in gostinski lokali.


Na fotografijah so utrinki z dopoldanskega dela dogajanja, ob 13. uri pa je ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar v spremstvu župana Boštjana Trilarja položila venec na Prešernov grob v Prešernovem gaju.