Novice in predstavitev kulture MO Kranj

5. februar, 2015
Vabljeni na Prešernov smenj

Od leta 1846 do leta 1849 je v Kranju živel in deloval največji slovenski pesnik, dr. France Prešeren. Ker smo Kranjčani na to ponosni, smo Kranj poimenovali Prešernovo mesto, ki je postalo varuh Prešernove dediščine. Ponosni pa smo tudi na svojo zgodovino. Tako bodo letos ulice Kranja že trinajsto leto zapored obarvane z nostalgijo iz Prešernovih časov ter z bogatim sejmom domače in umetnostne obrti in starin. Dogodek soustvarjamo s številnimi folklornimi skupinami in kulturnimi društvi ter zavodi iz vse Slovenije, z Gorenjskim muzejem, Mestno knjižnico Kranj, Prešernovim gledališčem in drugimi skrbniki etnološke dediščine. Zato bo kulturni program v starem mestnem jedru zelo raznolik in poln. Kakor vsako leto pa bo zajemal že tradicionalne recitacije Prešernovih pesmi, nastope pevskih zborov in folklornih skupin, predstavitev oblačil iz 19. stoletja ter starih obrti, festival lajnarjev in vožnjo s kočijami. Obiskovalce vabimo tudi, da stopijo skozi vrata muzejev, gledališča in knjižnice ter s strokovno vodenim ogledom doživijo kulturni utrip mesta.

K sodelovanju je pristopilo tudi več kot 40 malih podjetnikov starega Kranja, ki so pripravili posebno ponudbo. Trgovci bodo za vas na praznični dan oprli vrata in vam ponudili poseben popust. Posebno ponudbo na temo Prešerna so pripravili tudi gostinci. Vabljeni tudi na  okusna kosila iz Prešernovih časov, sladice in posebne napitke, ki so jih za to priložnost pripravili gostinci starega Kranja.

S svojim programom in ponudbo je Prešernov Smenj eden izmed najbolj prepoznanih dogodkov ob kulturnem prazniku v Sloveniji, ki v mesto privablja obiskovalce ne le iz vse Slovenije, temveč tudi tujine. Že nekaj let lahko govorimo o presežkih tako po številu nastopajočih, kot obiskovalcev, ki na ta dan v Kranju doživijo čas dr. Franceta Prešerna. Prireditev se je leta 2008 zaradi pravilnega koncepta uvrstila v finale za izbor Evropske destinacije, s čimer so ji priznanje dali tudi priznani strokovnjaki. Vsako leto pa prireditev obiščejo tudi najvišji predstavniki države.
 
Vabimo vas, da se 8. februarja pridete v Kranju in da se prepustite nostalgiji Prešernovega časa. Bogat in zanimiv program, ki bo potekal ves dan, je zagotovo dober razlog za vaš obisk.

Oglejte si, kje si lahko privoščite kosilo iz Prešernovega časa, spijete posebno kavo, poskusite prešernovo sladico in kakšen popust so ob tej priložnosti pripravili trgovci v starem Kranju.

 

Podrobnejši program najdete tu.