Novice in predstavitev kulture MO Kranj

25. april, 2018
Nova zasaditev Prešernove vrtnice v Kranju

Po zasaditvi Prešernove vrtnice v Prešernovem gaju, je danes nov grm te sorte žlahtnene vrtnice dobil svoje mesto tudi pred vhodom v stavbo mestne uprave in UE Kranj.

 
 
 
 
Hortikulturni pokloni so po svetu že razširjeni, in tudi Slovenci imamo svojo prvo žlahtneno vrtnico, poklon Francetu Prešernu, ki je od leta 2013 zasajena v Prešernovem rojstnem kraju Vrba, od lanske jeseni pa tudi v Prešernovem gaju v Kranju. Ta grmasta velikocvetnica rožnate barve, dopolnjena z belimi in ob robeh rjavimi odtenki pa je svoj novi dom v Kranju našla tudi pred vhodom stavbe na Slovenskem trgu 1.
 
 
 
Poleg zasaditve te trajnice, je Flora d.o.o., zasadila tudi enoletnice, in sicer drobnocvetni mleček ali čipka (Euphorbia ' Diamond Frost' ), katere odlika je nenehno cvetenje, izjemna trpežnost, saj lepo uspeva tako v senci kot tudi na soncu. 
 
Prešernova vrtnica je prva slovenska vrtnica z uradno registriranim in zavarovanim imenom – Rosa Prešeren, ki jo je vzgojil akademik dr. Matjaž Kmecl, z večletnim, vztrajnim delom in s križanjem različnih vrst vrtnic. Tudi vrtnica Prešeren potrebuje dovolj sonca, malo vlage, optimalen pretok zraka in veliko prostora za razkošen in neoviran razvoj, zato mora biti njena posaditev in umeščenost premišljena.

Stari rek pravi, da imata resnica in vrtnica trne, za obe pa velja tudi, da človeštvo že od nekdaj navdihujeta s svojo čisto lepoto