Novice in predstavitev kulture MO Kranj

31. marec, 2015
Kranj do 7. aprila središče dramske umetnosti

»Posnemamo, namesto da bi ustvarjali svetove, ki naj bi bili usmerjeni v razpravo z gledalci ali celo odvisni od nje in od neznanih čustev pod površjem. In pravzaprav ni ničesar, kar bi skrite strasti razkrivalo bolje kot gledališče,« je misel iz svetovne poslanice ob svetovnem dnevu gledališča 2015, ki jo je zapisal poljski režiser Krzysztof Warlikowski.


Poslanica je bila v interpretaciji igralca Prešernovega gledališča Kranj Matjaža Višnarja uvod v slovesnost ob odprtju 45. Tedna slovenske drame. Med 27. marca in 7. aprilom festival ponuja 9 predstav v tekmovalnem, 3 v spremljevalnem in 5 v mednarodnem programu. Spremljajoči program prinaša še predstavitve dram, delavnice dramskega pisanja, pogovore s področja odrske umetnosti, bralne uprizoritve študentov.


»Veliko letošnjih predstav zajema iz slovenske dediščine, kulturne, literarne, gledališke zgodovine; za razliko od lanskih torej letošnje več zajemajo iz preteklosti in govorijo o današnjemu času. In zdi se, da nam prav to lahko da tudi nekaj zmernega upanja. Take in drugačne krize so bile in prešle, gledališče pa je kot kraj preizpraševanja obstalo. Je odsev trenutka in prostora, v katerem živi, in je obenem odsev preteklosti, ki je izoblikovala našo sedanjost. Predstave na festivalu tako dajejo redko priložnost, da uzremo položaj slovenskega naroda. Pokažejo nam, do kam seže naša skupna misel, kje vre sveža kri, o čem razmišljamo in v katero smer jadramo. Vse to povedo bolje od sleherne sociološke raziskave, statistike ali javnomnenjske ankete. Dobro gledališče je vedno iskreno, ne skriva se za učene besede, ne izkrivlja številk,« je v uvodnem nagovoru med drugim povedala Mirjam Drnovšček, direktorica Prešernovega gledališča Kranj.


S pozdravnimi besedami je župan Mestne občine Kranj Boštjana Trilarja potrdil velik pomen Tedna slovenske drame za Kranj in izpostavil vizijo mesta kot kulturnega, športnega in gospodarskega središča. Izrekel je priznanje razvoju in mednarodnemu povezovanja domačega gledališča ter izrekel pohvale direktorici za dobro smer, ki jo gledališče drži, ko se uvršča med tri najboljša slovenska gledališča. »V Kranju svoje gledališče finančno podpiramo, kolikor lahko. In lahko se pohvalimo, da smo med redkimi občinami, kjer denar za kulturo ni bil zmanjšan. Seveda smo veseli, da tudi Ministrstvo za kulturo vidi vrednost kulturnega ustvarjanja v Kranju in podpira Teden slovenske drame. Prepričan sem, da bomo tudi v prihodnje govorili isti jezik in prepoznali kulturne vrednote.«


Osrednji govornik na odprtju tedna slovenske drame Anton Peršak, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo, je dejal, da slovenska kultura, tudi če se ji slabo godi, rada praznuje in festivali, ki se uveljavijo, ostanejo veliko let. »V okviru tega festivala se že vsa leta neposredno srečujejo in vzajemno oplajajo ter vzpodbujajo številne dobre prakse, vedno bolj zanimive ravno zaradi tega vzajemnega vzpodbujanja. Ker ta festival, vključno z nagradami, ki se podeljujejo v okviru prireditev festivala, spodbuja in privablja pisatelje, da se lotevajo tudi dramatike in skušajo biti inovativni. Vse te nove dramske pisave se neposredno srečujejo z ravno tako, vsaj deloma, s tem festivalom spodbujenimi novimi gledališkimi praksami in z ustvarjalnim delom dramaturgov, za katere je delo z novimi teksti in sodelovanje z avtorji zagotovo zanimivejši izziv kot sodelovanje pri uprizarjanju že večkrat potrjenih in z vseh plati premišljenih besedil.« Kot pomemben učinek Tedna slovenske drame šteje razmah dramatike v zadnjih desetletjih in zanimanje tujih gledališč za slovensko dramatiko.


Na odprtju Tedna slovenske drame so podelili tudi priznanja Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Veliki bršljanov venec za življenjsko delo je prejela Balbina Batelino Baranovič, odličje Maria Vera za življenjsko delo na področju dramske igre Olga Grad, dolgoletna članica Slovenskega mladinskega gledališča. Neda Rusjan Bric je prejela priznanje za predstavo Nora Gregor – skriti kontinent spomina. Za igralske dosežke v preteklem letu sta bila nagrajena Nika Rozman in Vladimir Vlaškalić.


Sledila je premiera predstave kranjskega gledališča Komedija o koncu sveta avtorja Evalda Flisarja.

 


Nagrajenci Združenja dramskih umetnikov Slovenije

 

Teden slovenske drame Kranj postavi v središče dramske umetnosti v Sloveniji in mednarodno. Na sliki: župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar s partnerko Mojco in direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček.