Novice in predstavitev kulture MO Kranj

10. februar, 2015
Prešernovi nagrajenci v Kranju

Kranj, 8. februar 2015 – V Kranju so se na slovenski kulturni praznik mudili Prešernovi nagrajenci in ministrica za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar. Srečanje in pogovor je že šesto leto zapored pripravila Galerija Prešernovih nagrajencev z vodjem Markom Arnežem.

 

Skupaj z županom Mestne občine Kranj Boštjanom Trilarjem so si gostje ogledali Prešernovo hišo, kjer jih je sprejela direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert. V Galeriji Prešernovih nagrajencev so si ogledali fotografsko razstavo Toneta Stojka z naslovom Portreti Prešernovih nagrajencev 2015. Vodja galerije Marko Arnež je gostom predstavil tudi delovanje in poslanstvo galerije. Osrednje dogajanje se je preselilo v Prešernovo gledališče Kranj, kjer smo v pogovoru nagrajence lahko tudi nekoliko bolj podrobno spoznali.


Predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada prof. dr. Janez Bogataj je v svojem nagovoru dejal, da kulturni praznik v Sloveniji praznujemo že od leta 1945, čeprav je bila prva proslava v počastitev Prešernove smrti že leta 1941. Torej Slovenija obeležuje praznik kulture že natanko 70 let. Vsako leto so bile podeljene Prešernove nagrade za vrhunsko ustvarjalnost posameznikom ali skupinam, ki s svojim znanjem in umetniškim ustvarjalnim nemirom prispevajo k podobi slovenske kulture. Dejal je, da je optimističen glede kulture v Sloveniji. Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar pa je opozorila, da se v Sloveniji povečuje število tistih, ki v enem letu ne preberejo niti ene leposlovne knjige. Ob enem je dejala, da bo ministrstvo še naprej izvajalo svoje poslanstvo, to je nudenje pogojev umetnikom za njihovo ustvarjanje, in storilo vse, da bo javnost razumela, da je ustvarjalnost temelj razvoja današnje družbe in da je umetnost najvišji izraz naše identitete. Ministrica se je zahvalila tudi nagrajencem za njihovo ustvarjanje v kulturi ter dejala: »Naj vam bo nagrada Prešernovega sklada spodbuda za še nadaljnje ustvarjalno delo na področju kulture in umetnosti«.

 

Župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar je čestital nagrajencem ter dejal, da ima kultura mnogo oblik in mnogo obrazov in jo je težko opisati. Obenem je dejal, da je izredno ponosen, da Kranj že šesto leto zapored gosti Prešernove nagrajence ter se jim tudi na ta način zahvali za udejstvovanje v slovenskem kulturnem prostoru.

 

Predstavitev Prešernovih nagrajencev si lahko ogledate tukaj.