Novice in predstavitev kulture MO Kranj

3. oktober, 2012
Skulptura Tomaža Šebreka zaokroža zunanji prostor kranjske knjižnice

Kranj, 28. september 2012 – »Umetnost in bralna kultura naj stopata z roko v roki,« je na odkritju skulpture avtorja Tomaža Šebreka pred Mestno knjižnico Kranj povedal evropski poslanec dr. Milan Zver in dodal, da umetniško delo dodaja novo vrednost kranjskemu mestnemu prostoru.

 

V pozdravu udeležencem slovesnosti ob odkritju skulpture se je podžupan mag. Janez Frelih ozrl v dobro leto dni, kar kranjska knjižnica deluje v novih prostorih. Omenil je reševanje še nekaterih odprtih finančnih in izvedbenih vprašanj ter tehnično opremljanje. Nakup in prema novih prostorov za potrebe sodobne knjižnice je sta bila za Mestno občino Kranj velik projekt, hkrati pa je potekala v starem mestnem jedru tudi obsežna obnova stavbne dediščine v kompleksu Gradu Khislstein in stolpov nekdanjega grajskega obzidja. Prav tako se nadaljuje (zaključek je predviden julija 2013) obnova ulic starega Kranja. To so finančno zahtevni projekti, ki kljub pridobljenim evropskim sredstvom sofinanciranja še vedno terjajo precejšen del občinskega proračuna, ki je namenjen za investicije.


»S postavitvijo skulpture pri vhodu v knjižnico je dopolnjena zunanja podoba tega objekta in njegova obogatitev. Zato gre zahvala vsem, ki so prispevali k njeni postavitvi, še posebej družbi Globus Trgovina in gospodoma Bukovnik, ki sta finančno omogočila izdelavo umetniškega dela in njegovo umestitev v okolje Mestne knjižnice Kranj,« je še dejal podžupan mag. Janez Frelih. Prav tako se je zahvalil avtorju Tomažu Šebreku, da je sprejel izziv in našel likovno rešitev za zunanji prostor knjižnice.


Da so ljubitelji knjig in obiskovalci knjižnice težko čakali preselitev, je potrdil tudi direktor knjižnice Viljem Leban. Knjižnica beleži v zadnjem letu izjemen porast števila vpisanih, ki se je podeseteril.
Osrednji govornik, evropski poslanec dr. Milan Zver, pa je odkritje skulpture med drugim pospremil z besedami: »Umetnost se na tem mestu povezuje z bralno kulturo, ki je v Kranju močno prisotna vse od ustanovitve čitalnice leta 1863,« in za knjižnico v novih prostorih dejal: »Kranjska knjižnica je v letu dni prerasla zgolj knjižnični okvir. Postala je prostor kulturnega žarčenja s številnimi prireditvami za otroke in odrasle ter mesto vsakodnevnega srečevanja mnogoterih energij, katerega skupni imenovalec so kultura, razmišljajoči človek, vase in v svet zazrti raziskovalec prostranih poljan čudovitih domišljijskih in stvarnih svetov.« Dodal je še, da je tudi sam navdušen bralec, ki pa zadnji čas več posega po strokovni literaturi. Zanj je knjiga neprecenljiv zaklad, prav tako pa so pomembne sodobne poti do znanja in informacij, ki jih omogoča razvoj tehnike. »Slovenci smo oblikovali svojo nacionalno identiteto v jeziku in lastni kulturi,« je dejal in pojasnil, da v evropskem parlamentu podpirajo kulturno raznolikost, k čemur so povabljene, da prispevajo, tudi lokalne skupnosti.
Skulpturo in avtorja je predstavila Anamarija Stibil Šajn in si več lahko preberete tukaj.


Slovesnost so s pesmijo pospremili pevke in pevci akademskega mešanega pevskega zbora France Prešeren iz Kranja, na harmoniko pa je zaigrala učenka Glasbene šole Kranj Gaja Jarc.
Po slovesnosti je v dvorani Mestne knjižnice Kranj sledil še pogovor z dr. Milanom Zverom, dr. Žigo Andoljškom in dr. Boštjanom M. Turkom o izzivih, ki so pred Evropo in Slovenijo.

 

Skulptura pred knjižnico

 Avtor skulpture Tomaž Šebrek (v sredini)

 


Slovesnosti ob odkritju skulpture se je udeležil tudi evropski poslanec dr. Milan Zver s soprogo dr. Andrejo Valič Zver (na sredini). Desno sedita gospa in gospod Bukovnik, levo podžupan mag. Janez Frelih in podžupan Dare Jarc.

 


Nastop akademskega mešanega pevskega zbora France Prešeren

 

 


Gaja Jarc je zaigrala skladbo Habanera (iz opere Carmen) Georga Bizeta.