Novice s področja prometa

23. september, 2014
Teden mobilnosti v Kranju – Kolesarim, varno kolesarim

Evropskemu tednu mobilnosti smo se med 16. in 22. septembrom 2014 pridružili tudi v Mestni občini Kranj. Letos smo nekaj več pozornosti posvetili rekreativnim kolesarjem.

 

V okviru programa pa so bile izvedene naslednje aktivnosti:
• Posebna komisija, sestavljena iz aktivnih kolesarjev (sodelovali so člani TD Rekreatur, Medobčinsko redarstvo Kranj in policisti kolesarji), je vozila po kolesarskih poteh v MO Kranj in opozarjala kolesarje na prometna pravila, svetovala o obvezni in priporočeni opremi ter odgovarjala na vprašanja kolesarjev.
• Opravili so tudi ogled nevarnih odsekov na kolesarskih poteh oziroma smereh kolesarjenja na območju mestne občine Kranj ter zapisali priporočila za rešitve.
• Osrednji dogodek je bil v petek, 19. septembra 2014, med 15. in 19. uro na Slovenskem trgu. Postavljen je bil kolesarski poligon, na katerem se je bilo mogoče preizkusiti v spretnostni vožnji s kolesom med ovirami.
• Občani in mimoidoči so lahko poizkusili, kako se uporabljajo električna kolesa, ki so jih za ta dan posodili iz Zavoda za turizem Kranj.
• V program tedna mobilnosti smo v sredo, 18. septembra 2014, vključili predstavitev uporabe javnega avtobusnega prometa za učence izbranih razredov dveh osnovnih šol (v sodelovanju s podjetjem Alpetour in Zvezo šoferjev in avtomehanikov Kranj).
• Za vzpodbudo uporabi avtobusnega javnega prometa pa se je med občani izvedla anketa o uporabi javnih avtobusnih linij v mestnem prometu.


Program smo v sodelovanju pripravili: Mestna občina Kranj, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Kranj, Policijska postaja Kranj, TD Rekreatur in Zavod za turizem Kranj.
Z aktivnostmi smo želeli prispevati k večji varnosti pri uporabi koles v prometu, neposredno obveščati čim več ljudi o varnem kolesarjenju, opozoriti na nevarnosti in pomanjkljivosti kolesarskih poti, prav tako pa tudi vzpodbujati občane k uporabi javnih avtobusnih prevozov, kadar ni možnosti za hojo ali kolesarjenje.

 

 

 


Preizkus spretnostne vožnje na kolesarskem poligonu

 


 Srečanje župana Mohorja Bogataja s kolesarji
 

Pogovor z učenci o pravilih v javnem potniškem prometu