Novice s področja prometa

2. februar, 2018
V Kranju in na Gorenjskem že več prometnih nesreč

Zaradi snega, ki se oprijema cestišč, so marsikje težave v prometu. Na območju Kranja in Gorenjske se je zgodilo tudi nekaj prometnih nesreč. Na cesti med Bohinjsko Bistrico in Brodom je voznico zaneslo s ceste, vozilo pa se je nato prevrnilo na streho. V Kranju je na Ljubljanski cesti prišlo do trka vojaškega in osebnega vozila. Cesta je zaprta. V naselju Praprotno je osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Škofja Loka so kraj nesreče zavarovali, vozilo s pomočjo dvigala in vitla postavili nazaj na cestišče in odklopili akumulator. Na cestah Bled – Pokljuka, Jereka – Pokljuka, Podrošt – Sorica – Bohinjska Bistrica in Petrovo – Brdo Sorica – Bohinjska Bistrica ter čez prelaze Ljubelj in Jezersko ter Korensko Sedlo so obvezne verige.

 
Pri sestopu z Velike planine v občini Kamnik izgubil planinec. Posredovali so pripadniki gorske reševalne službe Kamnik, ki so nepoškodovanega planinca našli in ga pospremili v dolino. Zaradi obilnega sneženja in novozapadlega snega po daljšem obdobju mraza v gorah obstaja velika nevarnost snežnih plazov. Gre za nevarnost četrte stopnje po petstopenjski evropski lestvici, sneg pa je povečini slabo sprijet s podlago. To velja tudi za zelo obiskano Zelenico in območje Begunjščice, opozarjajo na PU Kranj.
 
Na gorah so planinske koče večinoma zaprte. Gorenjski policisti gibanje v gorah in na območjih, kjer obstaja tveganje za plazove, kjer so grape, strmine in izpostavljena območja, zaradi aktualnih razmer odsvetujejo. Ob tem so opozorili, da so plazovi hitrejši od turnih smučarjev in če se plaz sproži praktično nimajo možnosti umika. Nevarna je tudi hoja pod strmimi pobočji. Kdor gre v gore v takih razmerah se izpostavlja in tvega življenje, so poudarili.
 
Na pot pa se odpravite le, če je to nujno potrebno.