Novice s področja prometa

9. avgust, 2018
Kranjski KRsKOLESOM je največji sistem izposoje električnih koles v Sloveniji

Kranj, 9. avgust 2018 – V sklopu današnjega dogodka, ko MO Kranj tudi uradno, za uporabo odpira največje omrežje izposoje električnih koles, je Boštjan Trilar, župan Kranja v upravljanje prevzel tudi novo postajo, ki jo je skupaj s petimi kolesi (od tega dve električni) doniral Elektro Gorenjska, d. d.

 

Od danes kolesarski samopostrežni sistem KRsKOLESOM omogoča skupno 16 elektrificiranih postaj z 32 električnimi in 48 navadnimi mestnimi kolesi, cena uporabe električnih koles, pa kot zagotavlja župan, ostaja v prehodnem obdobju, tj. do izteka obratovalne sezone 2018, nespremenjena (cena registracije je 15 evrov), saj želijo pridobiti predvsem izkušnje iz terena, in pa uporabnikom ponuditi drugačno izkušnjo vožnje s kolesom. Z električno nadgradnjo in razširitvijo sistema, dela MO Kranj, ob sofinanciranju RS in EU,  pomembne korake spodbujanja in promocije okolju prijazne, trajnostne mobilnosti.

 

Uradno odprtje elektrificiranega in nadgrajenega sistema KRsKOLESOM

»Z današnjim dnem uporabnikom sistema KRsKOLESOM omogočamo prevoze s kar 32 električnimi kolesi, in 48 navadnimi mestnimi. Z nadgradnjo sistema izpolnjujemo dano obljubo; mestna uprava je namreč uspešno kandidirala s projekti na kar dveh EU razpisih  za nadgradnjo našega sistema, prijavili smo projekte v skupni vrednosti dobrega pol milijona evrov, od česar bomo dobili sofinanciranih skupno slabih 315 tisoč evrov, torej več kot polovico. S tem pa se dobre novice za kolesarje v Kranju še ne končajo, v avgustu prijavljamo projekte za sofinanciranje širitve kolesarske mreže (in povezav) v skupni vrednosti dobrih 3,5 milijonov evrov, v katere je vključen tudi Center trajnostne mobilnosti. Od teh projektov bi lahko bilo kar 2,5 milijona evrov črpanih s strani RS in EU,« je ob predstavitvi novosti povedal župan, ter hkrati povabil k uporabi sistema, katerega razširitev brez uspešnih prijav za sofinanciranje za EU sredstva in pa donacij lokalnega gospodarstva, kot je današnja, ne bi bilo mogoče v tolikšni meri in obsegu. Župan je zaključil za napovedjo, da lahko uporabniki sistema KRsKOLESOM do izteka 2019 upravičeno pričakujejo še dodatne razširitve, ko bo skupno na voljo skupno kar 27 elektrificiranih postaj, v izposojo pa danih kar 74 električnih ter 87 navadnih mestnih koles. Predstavljene naložbe nadgradnje sistema KRsKOLESOM sofinancirajo tudi Republika Slovenija in Evropski strukturni in investicijski skladi.


Donacija Elektra Gorenjske d. d.

Ob dobrodošlici v kranjsko kolesarsko družino, ki jo je župan MO Kranj izrekel ob donaciji postaje in pa petih mestnih koles, je dr. Ivan Šmon, predsednik uprave Elektra Gorenjska, d. d. povedal: »Elektro Gorenjska pozdravlja pobude in aktivnosti gorenjskih občin v smeri trajnostnega razvoja. Smo pomemben akter v razvojnih projektih, po svojih močeh prisluhnemo in pomagamo gorenjskim občinam pri uresničevanju lokalnih energetskih konceptov. Odločitev, da sodelujemo in podpremo kolesarski sistem KRsKOLESOM, ki je v Kranju prisoten dobro leto, ni bila težka.« Župan je ob tem potrdil, da gorenjsko podjetje s to donacijo tudi res živi svoje poslanstvo, ki tako ne ostaja le zapis na spletni strani, in poudaril, da ga sodelovanje lokalnih podjetij, s katerimi odgovarjajo na izzive okolice, še posebej pozdravlja. Ob simboličnem prerezu pentlje, je tako Boštjan Trilar, župan MO Kranj v upravljanje z doniranimi kolesi prevzel tudi novo samopostrežno postajo, ki bo odslej nosila ime »Elektro Gorenjska«, saj stoji na parkirišču omenjenega podjetja, na naslovi Ulica Mirka Vadnova 3, v Poslovni coni Primskovo v Kranju.