Novice s področja prometa

11. november, 2016
Kranj: na Cesti Staneta Žagarja še vedno tretjina prehitrih voznikov

Mestna občina Kranj na Cesti Staneta Žagarja v bližini osnovne šole, kjer šolska pot prečka prometno cesto, od  25. avgusta 2016 opravlja statistične meritve hitrosti s stacionarnim radarjem. Za motorna vozila je tu hitrost omejena na 40 km/h. Meritve prvega tedna so pokazale, da dobra četrtina voznikov ne upošteva omejitve hitrosti, zabeležene so bile tudi več kot dvakratne prekoračitve

.
Prvi teden v septembru se je število kršiteljev nekoliko zmanjšalo, vendar je še vedno petina voznikov mimo radarja peljala prehitro, najhitrejši voznik je po tej mestni ulici peljal 106 km/h. Meritve, zabeležene med 14. in 23. oktobrom, so žal potrdile, da se je trend zmanjševanja števila prehitrih voznikov ustavil.


Analiza meritev med 24. in 30. oktobrom 2016 je pokazala, da je delež voznikov, ki so od ponedeljka do nedelje vozili hitreje od predpisanih 40 km/h, 24 %. Od ponedeljka do petka se delež kršiteljev giblje med 20 in 21 %, preko vikenda pa 34 %.  Najvišja hitrost, 92 km/h, je bila izmerjena 30. oktobra 2016.  Najbolj skrbi ugotovitev, da se je trend upadanja števila prekoračitev hitrosti ustavil. Na Cesto Staneta Žagarja smo te dni namestili še dodatno opozorilno signalizacijo glede statističnih meritev hitrosti s stacionarnim radarjem. Če se število prehitrih voznikov ne bo zmanjšalo, bodo potrebni še drugi, verjetno kaznovalni ukrepi.


Kot smo napovedali, smo ohišje za stacionarni radar že namestili tudi v Mavčičah v bližini šole, sledita pa še lokaciji v bližini šole v Žabnici in v bližini OŠ Franceta Prešerna v Kranju.