Novice s področja prometa

16. januar, 2017
Tudi v Kranju vozimo pametno

Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo in številnimi občinskimi redarstvi danes začenja s preventivno akcijo osveščanja voznikov o nevarnosti uporabe telefona med vožnjo.
Preventivna akcija bo potekala v številnih občinah, vse do 29. januarja. Tudi v Mestni občini Kranj.

Telefoniranje med vožnjo je pogost dejavnik prometnih nesreč in po nekaterih tujih raziskavah, je nevarnost prometne nesreče kar 4x večja, če voznik med vožnjo telefonira. V slovenski zakonodaji je sicer zapisana prepoved telefoniranja med vožnjo, pri kateri voznik drži telefon v rokah, prostoročno telefoniranje pa je dovoljeno. Kljub temu pa je varna ustavitev vozila na primernem mestu in šele nato telefoniranje, varnejša in bolj priporočljiva rešitev.

Slovenska zakonodaja v 35. členu Zakona o pravilih cestnega opredeljuje prepoved uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem spada tudi voznikova uporaba telefona, za katero je zagrožena globa 120 evrov. Po besedah Ivana Kapuna, vodja sektorja prometne policije, je bilo lani voznikom napisanih skupno 20.000 glob zaradi uporabe telefonov, leta 2014 pa 23.000.