Novice s področja prometa

31. avgust, 2018
Za skupno premoženje skrbimo kot da je naše

V zadnjih dneh smo bili priča več vandalskim dejanjem, zaradi katerih uporaba koles na nekaterih postajah sistema KRsKOLESOM ni bila mogoča. V Mestni upravi Kranj ne bomo dovolili, da nekateri posamezniki s svojo objestnostjo uničujejo skupno premoženje prebivalcev Kranja.

 

Ko je lani spomladi začel delovati sistem za izposojo koles KRsKOLESOM, je zanimanje preseglo vsa pričakovanja. Samo v letošnjem letu smo zabeležili že 18 tisoč izposoj. Projekt je zato v celoti upravičil vložena sredstva, ki smo jih zagotovili iz mestnega proračuna, z evropskim razpisom in s pomočjo donatorjev. Sistem KRsKOLESOM ima ključno vlogo pri povečanju trajnostne. Pomembno prispeva k zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida, s tem pa čistejšemu zraku, od česar imamo korist vsi. Olajšal je tudi dostopnost do mestnega središča, ki v zadnjem času beleži vedno večji obisk. V vmesnem času smo mrežo razširili z novimi postajami, na katerih lahko uporabniki izbirajo med običajnimi in električnimi kolesi. Na vsaki od njih si je trenutno mogoče izposoditi 80 koles, od tega je v sistemu 32 električnih.

 

 

 

Žal ugotavljamo, da smo bili v zadnjih dneh priča več načrtovanim vandalskim dejanjem, zaradi katerih uporaba koles na nekaterih postajah ni bila mogoča. Nekateri posamezniki so jih skušali namerno poškodovati ali celo trajno uničiti, z njimi ravnali malomarno in na druge načine kršili pogoje uporabe. Najbolj priljubljena tarča vandalov so prav nova električna kolesa, ki jih imajo predvsem mlajši uporabniki za poceni nadomestek motornega kolesa. S svojo objestnostjo zato najbolj škodijo veliki večini meščank in meščanov, ki sistem KRsKOLESOM uporablja za vsakodnevne opravke, in uničujejo njihovo skupno premoženje.

 

Tega v Mestni upravi Kranj ne bomo dovolili. Meščanke in meščane zato prosimo, da o dejanjih vandalizma, objestnosti in drugih zlorab, ki so jim priča, redno obveščajo klicni center na AMZS in Turistično-informacijski center (TIC) Kranj. Telefonska številka je (04) 238 04 50, izpisana pa je tudi na vseh postajah.

 

V Mestni upravi Kranj obsojamo vsakršno vandalno početje tako prebivalcev kot turistov. V prenesem pomenu lahko vsako namerno uničeno drevo, kolo iz sistema KRsKOLESOM, koš za odpadke ali kakšna druga lastnina Mestne občine Kranj pomeni manj obnovljenih cest, manj novih koles in manj otroških igral...  Z denarjem, ki ga namenjamo za obnovo bi se dalo narediti marsikaj zelo koristnega za meščane.

 

Obenem opozarjamo, da namerno poškodovanje stvari povzročajo občutek zmanjšane varnosti, zmanjšujejo kakovost življenja in povzročajo nepredvidene stroške. Proti vsem uporabnikom, ki kršijo splošne pogoje bomo ukrepali skladno s pooblastili. Obenem želimo tudi poudariti, da isto ukrepanje sledi tudi uporabnikom, ki kartice posojajo drugim uporabnikom in s tem prav tako kršijo splošne pogoje uporabe sistema KRsKOLESOM.

 

Projekt KRsKOLESOM, ki nam ga zavida marsikatero slovensko mesto, bomo še naprej širili in nadgrajevali z novimi postajami in kolesi. Vsem skupaj nam je uspelo dokazati, da je Kranj vse bolj kolesarsko mesto, ki na področju ukrepov trajnostne mobilnosti sledi najboljšim praksam iz tujine. Potrudimo se, da tako tudi ostane.