Novice s področja prometa

7. junij, 2018
Trajnostna mobilnost kranjskih redarjev in pomoč pri izpitih

Kranj, 7. junij 2018 - Medobčinski inšpektorat in redarstvo Kranj (MIK), katerih enota je od letošnjega junija še bolj trajnostno naravnana, je skupaj s Policijo letos prvič sodeloval pri opravljanju kolesarskega izpita učencev, in sicer pri njegovem praktičnem delu na OŠ Matije Čopa v Kranju. Kranjska medobčinska redarja sta skupaj s policistom preverila kolesarsko opremo in ustreznost kolesa, ter sodelovala pri praktičnem delu kolesarskega izpita, svoje delo in aktivnosti pa so kranjski medobčinski redarji predstavili tudi v okviru včerajšnjega dneva Prometne varnosti SPV Kranj, ki se ga je udeležilo 600 otrok in mladine. 

Pomen preventive
»Po navedbah AVP je prav kolesarski izpit prvi izpit, ki ga lahko opravi otrok, je prvi pravi dokument, ki otroku daje določeno samostojnost, pravico, da gre sam na cesto ter hkrati odgovornost za varno sodelovanje v prometu. Zato je za otroka na njegovi poti razvoja izredno pomemben. V MIK se na različne načine, in tudi s tovrstnim sodelovanjem trudimo, da bi nas okolica, v kateri delujemo in vzdržujemo javni red, čimbolje, predvsem pa pozitivno sprejela, zato veliko delujemo preventivno, v izobraževalnem smislu. Sodelujemo na primer tudi v okviru dneva Prometne varnosti Kranj, ki ga vsako leto organizira SPV Kranj in Mestna občina Kranj, in tudi izkušnja z medobčinskim redarjem, ki so jo pridobili učenci OŠ Matije Čopa pri opravljanju izpita, jim bo na njihovi kolesarski poti še kako koristila«, je povedal Mitja Herak, vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Kranj.

Prvi dve električni kolesi tudi za kranjske redarje
Od junija 2018 pa Kranjski redarji v urbanih okoljih občin v katerih delujejo, predvsem t.i. peščevih in kolesarskih površinah, svoje naloge opravljajo na kolesih. Kot je povedal Mitja Herak: »Opravljanje dela s službenimi kolesi je eden od ukrepov, s katerim tudi Medobčinski inšpektorat in redarstvo Kranj pripomore k zmanjšanju motornega prometa in zmanjšanju emisij izpušnih plinov, poleg tega pa je nakup koles in vzdrževanje le-teh bistveno cenejši od nakupa avtomobilov. Ti dve kolesi omogočata tudi boljšo mobilnost redarjev, dostopnost in komunikacijo z meščani ter hitrejše odzivanje na prometno-varnostno problematiko«.

 


Medobčinski inšpektorat Kranj je organ skupne občinske uprave 6 občin ustanoviteljic Mestne občine Kranj, Občine Tržič, Občine Cerklje na Gorenjskem, Občine Šenčur, Občine Preddvor in Občine Jezersko.