Novice iz področja športa in predstavitev športne infrastrukture

27. avgust, 2015
Množica kolesarjev v Kranju Zavrtela Slovenijo!

Kranj, 26. 8. 2015 – Tretja etapa Zavrtimo Slovenijo kolesarskih navdušencev v Kranju ni pustila hladnih. Množica obiskovalcev, ki se je pomešala med kolesarje Kolesarskega kluba Sava Kranj, Kluba slovenskih biciklistov Ljubljana 1887 ter Ročnih kolesarjev invalidov iz Kluba Tuš – Bauerfeind, potrjuje, da so Slovenci nad kolesarjenjem čedalje bolj navdušeni in da jim za dobrodelni namen ni težko zavrteti koles.

 

Na velodromu, kjer se po navadi urijo naši najboljši kranjski tekmovalni kolesarji, smo spremljali obiskovalce, ki so preizkušali ročna kolesa in se na lastni koži prepričali, da je potrebno precej moči, da z rokami poganjaš kolo. Marsikdo ni mogel skriti občudovanja do ročnih kolesarjev, ki se udeležujejo evropskih in svetovnih prvenstev in se domov vračajo z medaljami. Žiga Breznik, ki se je poškodoval v prometni nesreči, je dejal: »Ročno kolo mi pomeni povsem drugo svobodo gibanja, ki jo na vozičku težko občutiš. Zato želim tudi ostalim invalidom omogočiti dostop do ročnega kolesa, da vsak poskusi takšne občutke. No, mogoče pa se med njimi skriva nov svetovni prvak v ročnem kolesarjenju.« Dodaja še, da želijo z akcijo Zavrtimo Slovenijo zbrati sredstva za nakup ročnih koles, ki bi bila invalidom na voljo v Soči, kjer se po poškodbah srečajo z rehabilitacijo in da se lahko čim prej začno aktivno gibati. Anka Vesel, Kranjčanka, tekmovalna ročna kolesarka, ena od glavnih pobudnic akcije, ob tem dodaja, da lahko pri nakupu ročnega kolesa pomagamo vsi, s poslanim sms sporočilom, ki vsebuje ključno besedo KOLO1 ali KOLO5 na 1919, s čimer bomo darovali 1 oz. 5 € za nakup ročnih koles za Univerzitetni rehabilitacijskih inštitut Soča.

 

Vse zbrane so nagovorili glavni pobudniki akcije Zavrtimo Slovenijo Anka Vesel, Žiga Breznik, David Razboršek in Aleksej Dolinšek, nakar je besedo prevzel podžupan Mestne občine Kranj Boris Vehovec in pozdravil akcijo ter prizadevanja organizatorjev. Kolesarsko društvo Sava Kranj so zastopali Franc Hvasti, častni predsednik, Bojan Homan predsednik in direktor Matjaž Zevnik.

 

Direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS – Soča, mag. Robert Cugelj, ki se je iz Ljubljane v Kranj pripeljal kar s kolesom, je posebej poudaril pomembnost gibanja za invalide in kako bodo ročna kolesa pripomogla k hitrejši rehabilitaciji poškodovancev na njihovem inštitutu v Soči.

 

Dogodki Zavrtimo Slovenijo se počasi bližajo h koncu. Ročni kolesarji se sedaj selijo na Štajersko, v Celje, kjer bodo obiskovalcem na voljo v petek, 28. avgusta ob 17.00 uri pred Kinom Metropol, zadnja etapa pa se bo odvila v Lendavi, v soboto, 29. avgusta pa ob 9.00 uri pred Termami Lendava, kjer bo potekalo tudi Mednarodno srečanje ročnih kolesarjev.