Novice iz področja športa in predstavitev športne infrastrukture

19. september, 2015
Z dobrodelnega 15. Županovega teka na Brdu pri Kranju

Brdo pri Kranju, 19. september 2015 – »Dobrodošli v Kranju, dobrodošli na Brdu. Hvala, ker tečete ali hodite za dober namen,« je župan Boštjan Trilar pozdravil udeležence 15. Županovega teka. Od samega začetka ima ta športno-rekreativna prireditev dobrodelni namen za pomoč ranljivim skupinam ljudi. Zbrana sredstva na petnajstem Županovem teku so namenjena Fundaciji Vincenca Drakslerja za razvoj socialnega podjetja.


Vseh udeležencev teka je bilo 590. Tekačice in tekači so se pomerili na 1,7 kilometra (tek ali hitra hoja) in na 10 kilometrov. Izjemno visok je letos delež donacij. Dobrotnik Vincenc Draksler je doniral 20.000 evrov, skupaj s startninami in drugimi, manjšimi donacijami je bilo na teku zbrano okoli 25.000. Ob tej priložnosti pa so za program kranjske Fundacije Vincenca Drakslerja iz švicarske fundacije R&V Draksler, ki se povezuje s kranjsko, prispevali kar 55.000 švicarskih frankov. Ček je izročil predsednik uprave švicarske fundacije prof.dr. Ralph Blum.


Gospod Vincenc Draksler, ki sicer živi v Švici, je o podpori kranjski fundaciji povedal: »V teh petnajstih letih se je tekov udeležilo zelo veliko ljudi, program fundacije pa se tudi razvija. Imamo delavnice in druge vsebine, vsako leto se pozna napredek. V življenju sem se zavzemal za razvoj in sem vesel, da je tako tudi pri fundaciji. Ko pridem v Slovenijo, v Kranj in vidim dobre rezultate, mi je toplo pri srcu.«


Kako je bilo na teku
Župan Boštjan Trilar, ki je tekel na 10 kilometrov in za rekreativnega tekača progo premagal z zelo dobrim časom 63 minut, je potrdil, da je proga zahtevala napor, vendar so ga tekači in tekačice športno vzpodbujali. Sicer pa se je na daljši, 10-kilometrski progi okoli Brda preizkusilo 215 tekačic in tekačev, na krajši, 1,7 kilometra dolgi progi pa je teklo ali hodilo 275 udeležencev. Za tek na obeh progah se je prijavilo 275 žensk in 315 moških.


Med seniorskimi tekači na 10 kilometrov so bili 79-letni Franc Hrovat kot najstarejši tekač 15. Županovega teka, Slavko Sitar (76 let) in Franc Hribernik (74 let). Zanimiva sta bila tudi dva mlada tekača, Jan Kokalj in Domen Marš, ki sta pretekla najprej krajšo progo in potem še daljšo in se obakrat uvrstila med dobitnike medalj.


Tudi letos je bilo poskrbljeno za varstvo predšolskih otrok in animacijski program zanje, vključno z otroškim tekom.


Najhitrejše tekačice in tekači so poleg pokalov za prva mesta v vsaki kategoriji in medalj za prva tri mesta prejeli še denarne nagrade ter praktične nagrade (prispevalo jih je podjetje Janus trade z blagovno znamko Samsung in podjetja MIT). Denarne nagrade je poleg velike donacije prispeval gospod Vincenc Draksler, in sicer za prve tri tekačice in tekače na krajši progi po 150, 100 in 50 evrov, na daljši progi pa 300, 200 in 100 evrov, skupaj torej 1800 evrov. Izmed vseh prijavljenih na tek sta gospod Vincenc Draksler in soproga Margit izžrebala še tri dobitnike praktičnih nagrad – vrednostni bon za storitve hotela Golf na Bledu ali v katerem od drugih hotelov družbe Sava hoteli, izlet za dve osebi v organizaciji turistične agencije Alpetour in večerjo za dve osebi v restavraciji Sonet hotela Actum v starem Kranju.

Podatki o najhitrejših tekačih:
1750 m – ženske:
1. Polona Kopač čas: 6,24 minute
2. Neža Dolenc čas: 6,34 minute
3. Manca Merzelj čas: 6,39 minute

1750 m – moški:
1. Jon Kokalj čas: 4,57 minute
2. Domen Marš čas: 5,05 minute
3. Rok Markelj čas: 5,15 minute

10.050 m – ženske:
1. Mateja Adrović čas: 40,52 minute
2. Laura Đorđević Betetto čas: 42,32 minute
3. Tina Klinar čas: 43,46 minute

10.050 m – moški:
1. Rok Puhar čas: 32,09 minute
2. Jan Kokalj čas: 35,29 minute
3. Domen Marš čas: 38,51 minute

Foto:

 


Start na 1,7 km

 


 Pred startom na 10 km

 


Župan Boštjan Trilar na progi v družbi tekačic

 


Župan Boštjan Trilar in prof. dr. Ralph Blum

 


Donacija g. Vincenca Drakslerja (desno), v sredini predsednica uprave fundacije Nada Bogataj Kržan in levo župan Boštjan Trilar

Foto: člani Fotografskega društva Janez Puhar Kranj