Novice iz področja športa in predstavitev športne infrastrukture

11. maj, 2018
Žogarija 15. maja v Kranju

Kranj bo 15. maja 2018 gostil dogodek v okviru projekta Žogarija. Gre za mednarodni projekt, ki že 13. leto uteleša eno zelo pomembnih prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost in spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih ter širše.
 
Sicer je Žogarija prisotna na območju devetih držav: v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Madžarski, Hrvaški, BiH, Srbiji, Makedoniji in Črna gori, kjer pobudniki z organizacijo prireditev želijo sporočilo o športu za kakovost življenja predati predvsem osnovnošolskim in vrtčevskim otrokom.


V Sloveniji je organizator dogodkov Žogarije, prav tako že 13 let, MEDIA ŠPORT skupaj z Ministrstvom za izobraževanje in šport ter Nogometno zvezo Slovenije. Osnovni namen prireditve je druženje in zabava otrok, saj želijo, da sporočilo pravičnosti (fair play) predstavlja rdečo nit dogodkov.


Otrokom v starosti od 7 do 14 let omogočajo, da na posebej ograjenem igrišču pokažejo svoje nogometno veščine v nogometni igri 3 na 3, se preskusijo v spretnostnih igrah, razgibajo možgane v kvizu znanja, sodelujejo v ustvarjalno-likovnih delavnicah, pri pripravi zdravega obroka, se predstavijo kot pevci, glasbeniki, plesalci in navijači. Nikakor pa ne pozabijo na njihove spremljevalce oz. predstavnike šol, ki se pomerijo v zabavni igri »Tudi Vi, profesor«.


Na vsaki prireditvi so aktivno udeleženi tudi vrtci, saj vzporedno poteka MINI ŽOGARIJA, namenjena otrokom v starosti 4 do 6 let. Tukaj so aktivnosti prilagojene potrebam in zmožnostim vrtčevskih otrok, dogodek je ne-tekmovalne narave in usmerjen predvsem k spodbujanju veselja do gibanja in ustvarjanja, ki ga otroci že tako ali tako nosijo v sebi.


Vsak dogodek Žogarija se tudi snema in kasneje oblikuje v pol urno oddajo, ki se predvaja na RTV SLO 2. Na sporedu so vsako nedeljo do konca junija v dopoldanskem času. Jesenski cikel oddaj se začne predvajati oktobra.
 
Dogodek bo v Kranju bo potekal na Glavnem trgu ob vodnjaku v torek, 15. maja 2018, in se bo začel ob 16. uri. K sodelovanju so povabljene vse osnovne šole Mestne občine Kranj, ki bodo v sodelovanju z ONŠ Rožle in NK Triglav na prireditev pripeljale svoje ekipe. Pomerili se bodo v 4 tekmovalnih disciplinah in ekipa, ki bo na koncu v skupnem seštevku zbrala največje število točk, bo zmagala. Tukaj pa se tekmovanje ne konča. Vsi zmagovalci lokalnih prireditev se bodo letos septembra zbrali na Finalni prireditvi Žogarija na Bledu. Vsi državni prvaki pa se nato srečajo še na mednarodnem finalu Žogarije, ki vsako leto poteka v drugi državi partnerici – letos je na vrsti Bosna in Hercegovina. 21. septembra 2018 bo tako 9 državnih prvakov zastopalo svojo državo na mednarodnem turnirju v Sarajevu.
Na dogodku v Kranju nas bo obiskal tudi posebni gost, član članske ekipe NK Triglav. Kdo bo to, pa izveste 15. maja 2018.
 
Povezava do predstavitvenega spota: https://www.youtube.com/watch?v=dNMJc0cP2QA