Novice iz področja športa in predstavitev športne infrastrukture

14. julij, 2015
V Poletni šoli Rožle Prezelj
Kranj, 13. julij 2015 - Tretje leto zapored je Poletna šola Rožle Prezelj v okviru Atletskega kluba Kranj otrokom ponudila program, ki prepleta in združuje šport in zdrav življenjski slog s spoznavanjem družboslovja in naravoslovja. »Poletna šola je nadgradnja Atletske šole Rožle Prezelj, ki čez leto poteka v klubu. Stremimo k ponudbi kvalitetnega programa, saj si otroci zaslužijo najboljše,« pravi Rožle Prezelj, naš vrhunski skakalec v višino.
 
Letos so izvedli dva tedenska termina poletne šole, v katerega so bili vključeni otroci od 3. leta starosti dalje. Skozi poletno šolo so popeljali 60 otrok, med njimi tudi nekaj otrok iz slovenskih družin, ki preko leta živijo v tujini in celo nekaj otrok s posebnimi potrebami. 
 
Šola prisega na visoke standarde celodnevnega varstva otrok. Z namenom, da se otroci vseh starosti povezujejo in družijo ter predvsem učijo drug od drugega, se celotna skupina iz objekta na objekt premika skupaj. Pri posameznih dejavnostih pa se nato otroke razporedi na več skupin glede na starost, potrebe in predznanje. Tako ima na primer znotraj tečajev plavanja posamezni vaditelj oziroma učitelj plavanja v skupini največ pet neplavalcev.
 
Program poletne šole je dnevno potekal med 7. in 16. uro in v polnosti zaposloval mlade udeležence. Dnevno so potekali tečaji plavanja in vadba atletike po programu Atletske šole Rožle Prezelj, otroci so obiskali Restavratorski center Zavoda za zaščito kulturne dediščine v Ljubljani, spoznavali žuželke na Žužkovem dnevu na posestvu Brdo, imeli voden sprehod pod vodstvom predstavnika Društva za opazovanje in spoznavanje ptic, se preizkusili v orientaciji in se vse dni zdravo prehranjevali.
 
»Otroci imajo okus in jih ne gre podcenjevati. Veselje je kuhati zanje,« pravi Tomaž Polenec, lastnik restavracije Brioni, ki sodeluje s poletno šolo. Dodaja, da se trudijo čim več sestavin za okusne obroke kupiti od lokalnih pridelovalcev, zlasti sadje, zelenjavo in mlečne izdelke, veliko pa naredijo tudi v lastni kuhinji.
 
V naslednjih tednih bodo v Atletskem klubu Kranj potekale priprave na atletsko šolo, ki se začne jeseni. Le-ta poteka v skladu s projektom Mednarodne atletske zveze, imenovanem Atletika za boljši svet. Program Atletske šole Rožle Prezelj in Atletskega kluba Kranj je tako postal eden izmed 15-ih programov, ki jih je v sezoni 2014/2015 kot izredno kakovostne potrdila Mednarodna atletska zveza. Med cilji Atletike za boljši svet in s tem njenih izvajalcev je tudi širjenje atletike na podeželje. »Želimo pisati smernice v športu, ne le jim slediti,« pravi Rožle Prezelj, ki je letos zaradi poškodbe kolena primoran počivati. Upa pa na izpolnitev norme in nastop na naslednji poletnih olimpijskih igrah 2016.