Novice iz področja športa in predstavitev športne infrastrukture

8. april, 2016
pixel
Tekaško smučarski klub Triglav Kranj praznuje 70-letnico delovanja

V prihodnjo tekmovalno sezono vstopajo z visokimi tekmovalnimi pričakovanji

Kranj, 7. april 2016 – »Poslovno smo preteklo leto v TSK Triglav Kranj zaključili v okviru pričakovanj in postavljenih ciljev. Po številu aktivnih tekmovalcev, ki tekmujejo v okviru državnih prvenstev se uvrščamo tako v smučarskem teku kot v biatlonu na vodilno mesto v državi.,« je dejal v. d. predsednika Tekaško smučarskega kluba Triglav Kranj mag. Vito Vauhnik.

Tekaško smučarski klub Triglav Kranj je v svoji bogati zgodovino dosegel vrsto odličnih uspehov, še posebej pa se lahko pohvali z olimpijsko medaljo in medaljami s tekem za svetovni pokal. Klub je osvojil tudi več kot 100 naslovov državnih prvakov v različnih kategorijah teka in biatlona. Bogato zgodovino teka in odlične tekmovalne dosežke so v vseh teh letih soustvarjali Matevž in Gašper Kordež, Roman Seljak, Milena Kordež, Maks Jelenc, Ivo Čarman, Andreja Grašič, Tomas Globočnik, Maja Benedičič, Tadeja Brankovič, Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek in še mnogi drugi odlični tekmovalci in tekmovalke, ki se jim uspešno pridružuje mlajša generacija z Leo Einfalt, ter Ano Marijo in Janezom Lampičem na čelu. Danes so med najštevilčnejšimi in uspešnejšimi klubi v teku na smučeh in biatlonu v državi, članice kluba pa tvorijo jedro državne reprezentance.

Tudi leto 2015 ocenjujejo kot zelo uspešno. Med zadnje uspehe uvrščajo drugo mesto Lee Einfalt ter četrto mesto Ane Marije Lampič na svetovnem prvenstvu do 23 let ter nekaj odličnih rezultatov v svetovnem pokalu v kategoriji članic, ki so se 19-krat uvrstile med dobitnice točk svetovnega pokala ter 5-krat med prvih deset tekmovalk na svetu na čelu z najbolj uspešno in izkušeno tekačico Vesno Fabjan. V okviru tekmovanj za državno prvenstvo so se v preteklem letu v tekih v različnih kategorijah 30-krat uvrstili med prve tri, od tega so dosegli 14 zmag, v biatlonu pa so dosegli 20 uvrstitev med prve tri in 11 zmag. 6 uvrstitev med dobitnike kolajn so dosegli tudi v tekmovanjih za celinski pokal v tekih.

V klub je vključenih preko 150 rednih članov ter približno 60 tekmovalcev, ki redno tekmujejo v okviru tekmovanj Smučarske zveze Slovenije. S Smučarsko zvezo Slovenije letno organizirajo vsaj dve do tri prireditve na najvišji ravni v državi. V lanskem letu so organizirali »No border cup«, tekaško mednarodno prireditev s preko 500 tekmovalci,  biatlonsko dvodnevno državno prvenstvo ter  kros »Mamutov tek« za osnovno šolsko mladino s preko 800 udeleženci.

»Za uspešnost delovanja gre v precejšnji meri zahvala staršem za finančno in materialno podporo, skupini staršev in ostalih članov, ki delujejo kot funkcionarji in organizatorji prireditev ter skupini trenerjev z Rokom Šolarjem na čelu, kot glavnim trenerjem. Med maloštevilnimi sponzorji , ki nas spremljajo in podpirajo že vrsto let, gre največja zahvala Mestni občini Kranj, ki s posluhom za šport podpira okviru svojih programov tudi dejavnost našega kluba,« je zapisal mag. Vito Vauhnik, v. d. predsednika kluba.

V prihodnjo tekmovalno sezono vstopajo z visokimi tekmovalnimi pričakovanji, v okviru svojega poslanstva pa bodo veliko energije in naporov vložili v vzgojo mladih tekmovalcev ter v ohranitev zadovoljstva pri druženju tekmovalcev, staršev in ostalih podpornikov kluba.

Skozi zgodovino kluba se je na prireditvi sprehodila Milena Kordež, ki je življenje posvetila teku, 20-kratna državna prvakinja in zdajšnja trenerka kluba. Starosta smučarskih tekov Cveto Pavčič pa je orisal svojo prisotnost v smučarskih tekih skozi opis posameznih dogodkov, kar je osvetlilo pripadnost klubu, trdo delo in prijateljstvo, ki je dajalo tudi športne rezultate. Iztok Čop, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije pa je pozdravil in čestital klubu v imenu slovenske krovne športne organizacije.

Ob visokem jubileju je Smučarsko tekaškemu klubu Triglav Kranj čestital tudi župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar in se v pozdravnem nagovoru v polni dvorani Mestne občine Kranj zahvalil številnim vrhunskim tekačem, ki so pomagali graditi 70-letno zgodovino kluba. Posebej pa je poudaril pomen rekreativnega smučarskega teka, ki ga kljub goji in spodbuja, kajti Mestna občina Kranj daje rekreaciji v Strategiji trajnostnega razvoja MOK izredno velik pomen.

Besedilo in foto: Nada Bogataj Kržan