Novice iz področja športa in predstavitev športne infrastrukture

25. marec, 2016
Na polnem Glavnem trgu Kranjčanke in Kranjčani pozdravili najboljše športnike

Kranj, 24. marec 2016 – Kranjčanke in Kranjčani so se tudi letos množično udeležili sprejema športnikov in podelitve priznanj za najboljše dosežke preteklega leta. Med dobitniki velike športne plakete je bil ponovno tudi Peter Prevc, že lani prvi v poletih in z enakim številom točk v svetovnem pokalu, kot so pripadle prvouvrščenemu skakalcu, letos pa absolutni zmagovalec in dobitnik vseh najvišjih lovorik v smučarskih skokih in poletih.

Peter Prevc se je najprej spomnil časa, ko je v Kranj hodil v srednjo šolo, dejal je, da se mestnih ulic še dobro spomni. Pohvalil in zahvalil se je Mestni občini Kranj in Smučarskemu klubu Triglav, da sta omogočila dobre športne objekte, da so skakalci lahko trenirali čez vse leto, ter Kranjčankam in Kranjčanom namenil tele besede: »Hvala, da ste se danes odzvali vabilu k pozdravu športnikom. Veliko več nas je, kot nas sedaj stoji na odru. Upam, da se boste imeli lepo, uživajte s skupino Čuki in se vidimo prihodnjič.«

Župan Boštjan Trilar, ki je v nadaljevanju izročil velike športne plakete, se je v pozdravu vsem športnikom zahvalil za vrhunske rezultate, s katerimi so nas razvajali vse preteklo leto: »Hvala vam, da ste tako dobri!  Vam, Kranjčani in Kranjčanke, pa želim, da se danes v miru družite z našimi športniki in ne pozabite, da najmanj dvakrat na leto obiščete stari Kranj, greste na kavo in stopite v trgovine.«

Kranjska bera športnih uspehov za leto 2015 je velika: 18 velikih športnih plaket,   21 malih športnih plaket,  2 športna znaka ekipno in 46 športnih znakov posamezno. Kar 25 kranjskih klubov se lahko pohvali, da so med dobitniki nagrad in priznanj: od smučarjev skakalcev do lokostrelcev, planincev, nogometašev, plavalcev, kegljačev, karateistov, košarkarjev … Vse to potrjuje, da je Kranj mesto športa in športnih presežkov.

 Med prejemniki velike športne plakete so bili: smučarski skakalci Peter Prevc, Robert Kranjec in Nejc Dežman, lokostrelka Toja Černe in lokostrelec Dejan Sitar, smučarska tekačica Lea Einfant, športna plezalka Tjaša Kalan, plavalka Špela Bohinc in plavalec Peter John Stevens ter košarkarice Urša Žibert, Živa Zdolšek in Maša Piršič. Od dolgoletnih predanih športnih delavcev sta to visoko športno priznanje prejela nogometni zanesenjak Milan Porš za 30 let dela v športu in Dejan Klemenčič, ki se je zapisal smučarskemu teku, za 20 let dela v športu. Med nagrajenimi klubi pa so: Smučarski klub Triglav, ki praznuje 70-let uspešnega delovanja, Balinarsko društvo Primskovo in Kegljaški klub Sava Kranj, oba za 40-letnico uspešnega delovanja, ter Planinsko društvo Kranj za organizacijo in izvedbo prireditve Plezalni dnevi Kranja z vsemi spremljajočimi dejavnostmi, lani že desetimi.

Prireditev je obogatil tudi spremljevalni program. Najmlajši so lahko preizkusili mini Planico pri Franciju Petku, posebna atrakcija je bil nogometni biljard (footbiliard), kjer so biljardne krogle zamenjale žoge, biljardne palice pa noge tekmovalcev in spretnost ciljanja z žogo. Prav tako je bila zanimiva izkušnja preizkusiti se na premični plezalni steni. Dobro glasbo so prispevali člani ansambla Čuki, prireditev je v športno zgodbo povezal uradni napovedovalec svetovnih pokalov Bojan Makovec.

»Krasna prireditev za začetek pomladi, res dobro vzdušje,« so bili izrazi veselja ter dobre volje med obiskovalci, kar so to potrdili tudi z navdušenimi pozdravi športnim šampionom.

Fotogalerija: